Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za vysokou se bude platit!

Ondřej Liška
Ondřej Liška  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, shp - 
27. ledna 2009
05:00

Kniha reforem ministra školství Ondřeje Lišky prošla u vlády. Co především se změní? Za studium na vysoké škole se bude platit!

Vláda v pondělí schválila Bílou knihu terciárního vzdělávání ministra Ondřeje Lišky. Odborný projekt připomínkovaly univerzity i široká veřejnost. Finální verzi představilo ministerstvo školství v prosinci 2008.

Návrh reformy udává, jakým směrem by se mělo české vysoké školství ubírat v následujících 15 až 20 letech. Bílá kniha navazuje na zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) z roku 2006. Na jejím základě by mělo dojít k reformě vysokého školství. Návrh počítá například se zavedením školného a také s podporou studentů ze sociálně slabších rodin.

Ministerstvo školství připraví ve spolupráci s resortem financí a zástupci univerzit věcný návrh zákona.

blickerai ( 27. ledna 2009 10:09 )

Aaaa, tady někdo vystudoval ještě před revolucí...Zadarmo.. ..Už teď si platím za školu,sice se to dá zvládnout, ale je to makačka...Ono vstávát ráno, jít do práce, pak do školy, být tam do večera a pak se snažit ještě něco naučit a postarat se o domácnost moc dohromady nejde...Je mi 20 a po tomhle jsem vážně netoužila...Fajn, pracovala bych asi stejně, ale rozhodně v menším rozsahu a jen pro zlepšení si podmínek. Takhle pracuji 8hod denně a ještě pak musím ve škole podávat určité výkony... Když tedy chtějí zavést školné i na státní VŠ, tak proč nerozšíří portfolia některých soukromých škol, neschválí jim magisterské a doktorské programy, když na některých sourokmých VŠ učí větší kapacity než na státních....

bobina ( 27. ledna 2009 08:57 )

tak v tom nevidím nic špatného! Konečně i u nás budou muset dacani máknout a on je přejde humor! Konečně poznají co je to práce! Naši vysokoškoláci jsou pěkně zpovykané a líné primadony,takže proč ne! Konečně i v dobách dřívějších si museli studenti na studium vydělávat,pokud pocházeli z chudších poměrů,o to víc si práce vážili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa