Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší ´politik - sexista´? Ministr Nečas!

Petr Nečas
Petr Nečas  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. prosince 2008
07:35

Sdružení Žába na prameni v neděli udělovalo své ocenění Kyselá žába za nejhorší sexistické výroky a situace. Ve třetím ročníku si anticenu v politické kategorii vysloužil ministr práce Petr Nečas (ODS).

V kategorii novinářské zvítězil šéfredaktor časopisu Reflex Pavel Šafr. Mezi osobnostmi z kultury, sportu a vědy připadla první příčka řediteli televize Nova Petru Dvořákovi. Za přínos k vyrovnávání šancí pro obě pohlaví se pak rozdalo pět Zlatých žab.

Na politické scéně porota vybrala z nominovaných výroků Nečasovo upozornění pro organizace, které žádají o peníze z fondů EU na projekty na podporu rovných příležitostí pro muže a ženy na trhu práce a slaďování kariéry a rodiny. "Projekty nemohou mít politický charakter, nesmí sloužit k propagování jakýchkoliv politických nebo ideologických cílů, včetně ideologií feminismu či maskulinismu," upozornilo ministerstvo práce.

Podle pořadatelského týmu ministerstvo vyzvalo k žádostem o dotace s ročním zpožděním a ženské organizace svým upozorněním předem vyloučilo. "Ministr svým upřesněním dokazuje, že rovné příležitosti jsou pro vládu jakýmsi nechtěným dítětem. Vláda se tváří, že jako něco dělá, že evropské peníze efektivně využívá, ve skutečnosti jí jde o zachování tradičního rozdělení rolí mužů a žen," zdůvodnil pořadatelský tým. Nečas není první oceněný politik ODS. Loni Kyselou žábu získal premiér Mirek Topolánek.

V kategorii kultury, vědy a sportu letos zvítězil ředitel televize Nova Petr Dvořák za svou odpověď na otázku, proč se v "nahých zprávách" zpravodajského serveru televize svlékají jen dívky. Uvedl, že když se svléká "ženská", tak je to hezké a s chlapem to "něco dělá", zatímco když se svléká chlap, tak "to s tou ženskou většinou nic nedělá".

V mediální branži porota Kyselou žábu přiřkla šéfredaktorovi Reflexu Pavlu Šafrovi za "šíření poplašné zprávy". V jeho časopise vyšel článek J. X. Doležala o nové evropské antidiskriminační směrnici nazvaný Sex podle Špidly. Předpis upravuje i o ochranu před obtěžováním. Autor vylíčil katastrofickou vizi, podle níž předpis lidem určí, jaké mají mít soukromí. Podle pořádajícího sdružení novinář nejspíš návrh směrnice ani nečetl.

Kyselá žába za sexistickou situaci putovala do ženských řad. Vysloužily si ji super ženy, které stíhají náročnou profesi a myslí si, že musí ještě samy obstarat celou domácnost. Nominovány byly například za výroky o tom, že péče o děti a příprava teplých večeří je jen ženská záležitost.

Porota rozhodla i o pěti Zlatých žábách za přínos k vyrovnávání šancí. Cenu získal producent Radek Bajgar a televize Nova za cyklus filmů Soukromé pasti. K oceněným patří moderátor Roman Šmucler za rozhovor, v němž řekl, že je v pořádku, když i jeho žena buduje kariéru. Další cenu získali novináři Jan Čulík z Britských listů a Karel H. Toman ze serveru Xman a prorektorka soukromé Anglo-americké vysoké školy Hana Vidrmanová.

Slavnostní vyhlášení cen se konalo dnes večer v pražském Činoherním klubu. Třetí ročník byl zřejmě poslední. Sdružení Žába na prameni v červnu totiž přerušilo svou činnost. Bližší informace o soutěži i seznam všech nominovaných jsou na internetových stránkách www.zabanaprameni.cz.

mirkazam ( 24. listopadu 2017 11:59 )

Kdepak má ten ,,podpantoflák " Jaňulku,aby se drželi za ruku....Cokoliv s něho vypadne za ,,moudra ",stojí za prd.Na jeho místě by měl chodit kanálama !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa