Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Jiří Paroubek žádá hlavu ministra Langera!

Paroubek, langer
Paroubek, langer  (Autor: Blesk)
Autor: Zpravodajové Blesku - 
22. prosince 2008
06:14

Vášně vzplanuly! Buď Ivan Langer, nebo konec vlády. Sociální demokraté přišli s novým požadavkem pro toleranci vlády premiéra Mirka Topolánka.

Doslova doběla je totiž rozpálil výrok ministra vnitra, ve kterém o předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi hovořil jako o sprostém vrahovi.

"Buď se omluví a odvolá Langera, nebo ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě," hrozil v České televizi Lubomír Zaorálek. O omluvu pak už požádal i sám šéf ČSSD.

Co vlastně Langer řekl? Po pátečním neschválení plánu zahraničních vojenských misí si na adresu ČSSD nebral servítky. "Jestli se našim vojákům v Afghánistánu nyní něco stane, pak je Jiří Paroubek sprostým vrahem...," tvrdil. Odvolá ho teď za to premiér? "Nevím, jestli jakákoli socanská virtuální kauza může překrýt jejich ostudu s misí v Afghánistánu," reagoval na dotaz Blesku. Rošáda v kabinetu se nicméně chystá. A ani obměna v postu ministra vnitra není podle informací Blesku vyloučena. A to přesto, že Ivan Langer patří mezi oblíbence premiéra...

Černý pátek ovšem donutil koalici i jednat. Poté, co jí opozice shodila ze stolu mise, přišla šéfka obrany Vlasta Parkanová s nápadem: Vypracuje o Vánocích kompromisní plán, který bude počítat se snížením počtu vojáků v misi ISAF v Afghánistánu na 500 a s ukončením činnosti stovky českých specialistů v operaci Trvalá svoboda tamtéž. Rodit se pak už začal i kompromisní návrh na změnu poplatků ve zdravotnictví, jejichž zrušení prosadila opozice. Neočekává se ale, že by to prošlo Senátem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa