Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD povede do evropských voleb bývalý vicepremiér Havel

Jiří Paroubek, Jiří Havel
Jiří Paroubek, Jiří Havel  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. prosince 2008
13:51

Lídrem ČSSD pro volby do Evropského parlamentu bude Jiří Havel, vicepremiér pro ekonomiku v bývalé vládě předsedy strany Jiřího Paroubka.

Jeho nominaci dnes v Praze potvrdilo širší vedení sociálních demokratů. Paroubek věří tomu, že ČSSD může v evropských volbách dostat přes 35 procent hlasů a získat deset europoslanců, což by byl pětinásobek proti minulým evropským volbám.

Jednapadesátiletý Havel, který je nyní stínovým ministrem školství ČSSD, má podle svých slov naopak neskromnou ambici. "Chtěl bych se sociální demokracií tyto volby vyhrát. Máme co napravovat a šanci svoji účast v Evropském parlamentu znásobit," řekl Havel novinářům po své páteční nominaci.
Předsednictvo strany v pátek navrhlo celkem 28 kandidátů, za Havla nominovalo současné europoslance ČSSD Richarda Falbra a Libora Roučka, který byl lídrem při minulých evropských volbách.

Vedení strany do první desítky navrhlo šéfa karlovarské ČSSD Pavla Poce, poslance Zuzanu Brzobohatou a Roberta Duška, místostarostku Kroměříže Olgu Sehnalovou, náměstka ostravského primátora Vojtěcha Mynáře, zmocněnce plzeňského primátora pro záležitosti EU Petra Osvalda a lékaře Jaroslava Vomáčku.

Video se připravuje ...
Další videa