Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak spolu mluví politici? Mirku na slovíčko?

Mirek Topolánek a Nicolas Sarkozy
Mirek Topolánek a Nicolas Sarkozy  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
27. listopadu 2008
15:56

AKTUALIZOVÁNO V kuloaréch spolu politici mluví jinak než před novináři. Nahlédněte do způsobu, jakým se uzavírají mocenské koalice v Evropské unii.

Redakce Reflexu nedávno získala oficiální záznam rozhovoru mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a českým premiérem Mirkem Topolánkem. Vybrali jsme nejzajímavější momenty.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce, aby Francie předsedala Unii pro Středomoří i po skončení francouzského předsednictví EU na konci roku. Za českou podporu nabídl českému premiérovi Mirku Topolánkovi, že podpoří Česko při předsednictví východní Unie.

Sarkozy: Díky, jsem rád, že mluvíme otevřeně a jasně. Předsednictví v Unii pro Středomoří není dárek. Rád ti to nechám, odpracuj si to. Zlom vaz. Nemáš představu, co to je jednat s Libanonem, Egyptem a Alžírskem. Stovky hodin. Je to hrozné. Jediný problém – nechci, abyste se cítili ukřivděni.

Topolánek: Chápu, proč to říkáš. Unie pro Středomoří je tvoje dítě, vypiplal sis ho. A bez francouzské výživy to miminko nepřežije. Chceme mít smířlivý postoj. Bojím se jen, aby se z toho nestal precedens. A já jsem připraven si to s ostatními vyřešit.

Sarkozy: A budeš silnější. Víš, co to je, být sám proti všem Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám.

Topolánek: Máš zkušenost. Ale my ji máme zase s Východem.

Vondra: Dobře – my pomůžeme Francii, aby dala krmení dítěti ve Středomoří. A kdo dá jíst dítěti na východě? Německo, Švédsko, nebo Polsko?

Sarkozy: Bude to Česká republika. Vždyť můžete počítat s podporou Francie. Udělejme dohodu. Zůstaneš předsedou východní Evropy. Potřebuješ mě. Já v křesle zůstávám, nechystám se odejít. Ty si vážně myslíš, že bych dal přednost Angele? Pomohu ti na začátku. A v závěru českého předsednictví se zasadím, abyste měli vliv stejně, jako bude mít Francie v Unii pro Středomoří.

Sarkozy: Bojuj teď za mě a já budu bojovat za tebe. Čím více se zasadíme jeden o druhého, tím lépe.

(Rozpor slov a činů. Několik dní nato pronesl francouzský prezident po summitu EU–Rusko v Nice, že americký protiraketový štít v Česku a Polsku nepřináší nic pro bezpečnost v Evropě.)

Mirek Topolánek rovněž požádal Nicolase Sarkozyho, aby pozval nového amerického prezidenta Baracka Obamu na setkání se zeměmi sedmadvacítky v Praze.

Topolánek: Ještě jeden detail. Poletíš do USA. Je třeba pracovat na setkání nového amerického prezidenta se zeměmi evropské sedmadvacítky. Mohl bys vzít s sebou pozvání pro něj do ČR na tento summit?

Sarkozy: Mám tajemství. Bude-li zvolen Obama, máme mezi sebou dohodu o společné večeři patnáctého listopadu, řeknu mu o tom.

Obchod byl zpečetěn a oba státnící se dohodli na tom, co chtěli.

Topolánek: Ale teď se musíme dohodnout hlavně se Švédy na kompromisu v Unii pro Středomoří …

Sarkozy: Nejsem stupidní. Samozřejmě. Jinak by všichni byli nespokojení a začali mi otloukat projekt o hlavu. Potvrdím to písemně dnes večer. A před novináři – hodně jsme mluvili o předsednictví Francie a České republiky a že jsme se na všem shodli. A že ČR nás požádala, abychom spolupředsedali v Unii pro Středomoří s Egyptem.

Sarkozy: (skoro na odchodu) Pošli mi někdy svého šerpu.

(Šerpa je žargónové označení pro člověka se zvláštním, obvykle politickým pověřením v oblasti evropské diplomacie.)


Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ve čtvrtek podle informací serveru iDnes.cz omluvil francouzské straně za únik Sarkozyho slov. Zároveň uvedl, že ministerstvo zkoumá věrohodnost zápisu, který podle ministerstva nemá obvyklou podobu.

Video se připravuje ...
Další videa