Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lisabonskou smlouvu zná celá Evropa. Jen Česko mlčí!

EU
EU  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2008
08:21

Švédský parlament schválil ve čtvrtečním hlasování ratifikaci lisabonské smlouvy. Jedinou zemí EU, v níž se zatím zákonodárný sbor k dokumentu nevyjádřil, tak zůstává Česká republika.

Ve švédském parlamentu zasedá 349 poslanců a ve prospěch lisabonské smlouvy se vyjádřila výrazná většina. Pro hlasovalo 243 poslanců, proti 39 a 67 se hlasování zdrželo.

Zatím smlouvu schválily parlamenty 24 zemí. Jako jediné ji odmítlo Irsko, kde se jako v jediném státě unie rozhodovalo o složitém a těžce dojednávaném právním textu v referendu. Proces ratifikace nebyl dokončen ještě v Německu, ačkoli parlament smlouvu schválil. Její odpůrci totiž podali stížnost k ústavnímu soudu a prezident Horst Köhler odmítl dokumen

Také v České republice závisí termín schvalování lisabonské smlouvy na rozhodnutí ústavního soudu, který posuzuje, zda je dokument v souladu s českým právním řádem.

Smlouva by měla přinést unii potřebné reformy institucí a rozhodování. Sníží se počet záležitostí, v nichž mají státy právo veta. Vzniknou i nové funkce: předseda evropské rady či faktický ministr zahraničí unie, ač formálně se tak jmenovat nebude.

Video se připravuje ...
Další videa