Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o Babišovi a jeho střetu zájmů: Na mé podpoře se nezmění nic

Video se připravuje ...
Autor: ula, vr - 
12. ledna 2020
11:30

Audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatuje, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. Firma tak nemá nárok na dotace z EU. Uvedl to aspoň web Neovlivní.cz. Ministerstvo zemědělství reagovalo, že jde zatím pouze o podklady. Prezident Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech uvedl, že bylo vyvráceno, že Brusel poslal na česká ministerstva šest kopií zprávy. Zároveň dodal, že by na podpoře premiéra Babiše nic nezměnil.

O druhé auditní zprávě z Bruselu informoval s odvoláním na vysoce důvěryhodný zdroj web Neovlivní.cz. Server vede novinářka Sabina Slonková, kterou Babiš jako svou bývalou zaměstnankyni obviňuje z „permanentní kampaně“. Premiér tvrzení o střetu zájmů i tentokrát odmítl, Česko prý o peníze nepřijde.

Agrofert podle svého mluvčího Karla Hanzelky informace o finální verzi auditu zemědělských dotací nemá. V médiích se objevují nepodložené spekulace, uvedl. Finální zprávu z Bruselu nemá podle svého tvrzení ani ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond, situaci tak nechtějí komentovat.

Video  Prezident Zeman kritizoval novináře. Premiéra podporuje dál  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zeman: Jak mám věřit někomu, kdo lže?

To připomněl i prezident Miloš Zeman. „Tvrzení webu, že údajně z vysoce důvěryhodného zdroje z Bruselu přišlo znění auditu na jednotlivá ministerstva, bylo vyvráceno. Takže to byla lež a jak mám věřit někomu, když lže,“ upozornil Zeman a opět připomněl, že portál Neovlivní.cz vedou novináři, „kteří neuspěli v jiných médiích.“

Prezident na dotaz, zda by změnil něco na podpoře Andreje Babiše, pokud by se zpráva potvrdila, řekl, že na jeho podpoře se nezmění nic.

„Česká ministerstva budou mít právo a povinnost, na tento audit, pokud přijde, nějakým způsobem reagovat,“ dodal Zeman.

A co Babiš? Také premiér tvrdí, že závěry auditu nezná. Znovu ale odmítl tvrzení, že je ve střetu zámů. Česko podle něj nepřijde o žádné peníze.

Server Neovlivní.cz v pondělí uvedl, že i druhý z konečné verze auditů je hotový. Připravili jej pracovníci DG Agri (Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise). Dokumenty jsou zatím v anglické verzi, oficiální český překlad se připravuje. Střet zájmů loni konstatoval i audit, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) možnost střetu zájmů dlouhodobě odmítá, o novinářce Slonkové, která v minulosti vedla MF Dnes, prohlásil, že je „zhrzená“.

„I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,“ cituje však nyní server důvěryhodný zdroj, jehož předchozí informace k unijním dokumentům se ukázaly jako přesné.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Korespondent ( 12. ledna 2020 14:40 )

Líbí se mi a mam radost jako dítě když vidím jak pan Zeman prezident rozpaluje do běla tu svoloč nenávistnou sluničkářskou a povl z milionu chcanek 😆😁👍🤗👌😀😁🤣😂
Asi vam už brzo natrhne prdeI ta zàšť a nenavist vy kavárenská tupá hovada😂🤣😁😁😀👌🤗👍
Jsem si na 100 % jist,že pan Zeman má tu zanedbatelnou část imbeciIů zakomplexovaných co zde píší ty sra..čky proti němu naprosto u prdeIe a proto se těm skřetům všichni smějeme.
Bravo pane prezidente i pane premiére ❤❤🍀🍀

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa