Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněhová kalamita pokračuje: Jak bude v příštích dnech?

Autor: ČTK, lm - 
24. února 2013
09:28

Podle meteorologů je dnešek poslední den sněhové kalamity, která ochromila Česko. Dopoledne sice ještě místy sněžilo, během dne ale přestane a pravděpodobně začne pršet. I tak silničáři řidičům radí, aby přinejmenším během dopoledne nevyjížděli, pokud nemusí.

Sněžení dnes ráno na některých místech opět komplikovalo dopravu na silnicích, v některých krajích hrozí i náledí. Na východě Čech kvůli sněhovým závějím stále zůstávají uzavřené čtyři úseky menších silnic v Orlických horách, na Olomoucku jedna. Kvůli neustálému sněžení a špatné viditelnosti byl zrušen Světový pohár ve skikrosu v Harrachově. Dnešní vydatné sněžení by mělo být poslední v této zimě. Srážky postupně přecházejí v déšť a v týdnu by teploty mohly vystoupat až na deset stupňů.

"Neděle 24. února 2013 je zřejmě posledním dnem této zimy, kdy vydatně sněží a sníh komplikuje zejména dopravu," uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

V Orlických horách jsou nesjízdné komunikace Olešnice v Orlických horách - Sedloňov, Prorubky - Kačerov, Uhřínov - Kačerov a Uhřínov - Rampuše. Dnes by se měl sníh postupně odklízet, řekl dispečer rychnovského pracoviště Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

V Olomouckém kraji je nadále neprůjezdná silnice mezi obcemi Norberčany a Nová Véska. V sobotu bylo v okrese uzavřeno šest silnic, silničáři vyhlásili dokonce kalamitní stav, který poté večer odvolali. "Přes noc se nám podařilo dané úseky prohrnout. Silnice u Norberčan by měla být průjezdná během dne," řekl dnes ráno dispečer olomoucké správy silnic.

Ve středních Čechách mají cestáři v terénu veškerou techniku a pluhují. U Turska nedaleko Prahy na silnici zapadl sypač. Na mladoboleslavské rychlostní silnici R10 zase zkomplikoval jízdu padlý strom, který na 32. kilometru ve směru na Prahu částečně zasahoval do silnice.

Prahu pokryla vydatná sněhová pokrývka. Prahu pokryla vydatná sněhová pokrývka. | Blesk - David Malik, ČTK

Hlavní silniční tahy na jižní Moravě a v Brně jsou po pátečním a sobotním vydatném sněžení bez problémů sjízdné. Za dva dny nasněžilo přes 15 centimetrů sněhu, dnes ale začal tát.

Silné sněžení zasáhlo nad ránem také Liberecký kraj a sníh leží i na hlavních tazích. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích I. tříd na Českolipsku, Liberecku a Semilsku jsou zbytky rozbředlého sněhu, na Jablonecku je rozbředlý sníh. Vrstva sněhu je na vozovkách nižších tříd v celém kraji.

K opatrné jízdě nabádají silničáři motoristy v Ústeckém kraji. Nad ránem zasáhlo sever Čech silné sněžení a sníh leží i na silnici D8. Na hlavních silnicích na Mostecku, Teplicku, Ústecku a Děčínsku je rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Na Chomutovsku, Lounsku a v Krušných horách je vrstva nového sněhu a na Litoměřicku jsou zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách nižších tříd v celém kraji leží vrstva sněhu. Přes den bude zataženo. Sněhové přeháňky budou postupně přecházet v déšť.

Sněžení také komplikuje dopravu na silnicích v Plzeňském a Karlovarském kraji. Na západě Čech napadlo v noci na dnešek několik centimetrů sněhu, který zůstává na silnicích. Komunikace kloužou a místy se tvoří sněhové jazyky.

Na jihočeských silnicích leží ujetý nebo rozbředlý sníh, pokrývá i hlavní tahy. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Podle dispečinku krajské správy a údržby připadlo v noci na dnešek asi pět centimetrů sněhu. Teploty se k ránu dostaly jeden až sedm stupňů pod nulu. Podle meteorologů bude v kraji občas sněžit i přes den, večer se mohou objevit srážky s deštěm. Teploty se dostanou až tři stupně nad nulu. Mrznout bude stále ve vyšších polohách Šumavy.

Stávající počasí je dobrou zprávou pro lyžaře. Stávající počasí je dobrou zprávou pro lyžaře. | Blesk - David Malik, ČTK

Na hlavních silnicích Vysočiny leží rozbředlý sníh. Komunikace nižších tříd pokrývá vrstva zledovatělého sněhu. Hrozí náledí. Všechny silnice jsou sjízdné s velkou opatrností. Řidiči, kteří nemusí, by dopoledne neměli raději vyjíždět. V noci na dnešek připadlo asi sedm centimetrů sněhu, teploty se drží kolem nuly. Problémy se sjízdností silnic byly na Vysočině kvůli sněžení i v minulých dnech. Od sobotního do dnešního rána dostala policie hlášení o 47 dopravních nehodách, při nichž bylo šest lidí lehce zraněno. Na Vysočině dnes bude převážně zataženo. Objevovat se bude sněžení, ale i déšť nebo mrholení.

Silnice ve Zlínském kraji mohou dnes namrzat. Opatrní musejí být řidiči zejména na Vsetínsku a ve vyšších polohách Zlínska, kde padá mrznoucí déšť. Je tam také mlhavo. Námraza hrozí také na kopci Syrákov na rozmezí vsetínského a zlínského okresu. Hlavní tahy v kraji jsou mokré po chemickém ošetření. Na většině území kraje navíc prší, na Vsetínsku padá mrznoucí déšť, jen Uherskohradišťsko je beze srážek.

Sníh ochromil i letiště

Na pražském Letišti Václava Havla byly dnes kvůli sněžení zrušeny tři lety, z Basileje, do Ženevy a Curychu. Důvodem jsou problémy na tamních letištích, ruzyňské letiště nadále funguje bez problémů, v provozu je kvůli počasí veškerá úklidová technika. Se zpožděními se kvůli sněžení nadále potýká letiště ve Vídni, které využívá řada Čechů.

V Jeseníkách a Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle odborníků jde o nejzrádnější situaci, pro nezkušené to znamená ukončení túr v nebezpečných oblastech. Na horách napadlo až 30 centimetrů sněhu, na vrcholcích leží nyní přes metr sněhu. Nebezpečí hrozí pouze v lavinových katastrech.

Vyhlášení třetího stupně je varováním především pro vyznavače lyžování ve volném terénu, kteří se vydávají do nepřístupných míst. Nebezpečí se totiž vztahuje pouze na oblasti lavinových katastrů, které jsou mimo turisticky značené trasy.

Na Rychnovsku jsou uzavřeny čtyři úseky menších silnic. Nesjízdná je silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova (na snímku). Na Rychnovsku jsou uzavřeny čtyři úseky menších silnic. Nesjízdná je silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova (na snímku). | Blesk - David Malik, ČTK

Silničáři chtějí dnes uvolnit uzavřené silnice na Rychnovsku

Kvůli sněhovým závějím zůstávají na východě Čech stále uzavřené čtyři úseky menších silnic v Orlických horách. Nesjízdné jsou komunikace Olešnice v Orlických horách - Sedloňov, Prorubky - Kačerov, Uhřínov - Kačerov a Uhřínov - Rampuše. Dnes by se měl sníh postupně odklízet.

Na východě Čech už téměř nesněží, teploty na mnoha místech stouply nad bod mrazu a utišil se i vítr. Uježděný sníh zůstává na silnících v Krkonoších a Orlických horách, podobně jako ve výše položených oblastech v Pardubickém kraji. Jinde zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Místy se může také tvořit námraza.

Dnešní sněžení je poslední v této zimě, v týdnu až deset stupňů

Dnešní vydatné sněžení by mělo být poslední v této zimě. Srážky budou postupně přecházet v déšť a v týdnu teploty vystoupají až na deset stupňů. Začátek března by měl přinést jarní počasí.

Optimistická předpověď přichází po několikadenním sněžení, kdy zejména sobotní sněhová nadílka zasypala Česko vrstvou sněhu. Například stanice Luká v Olomouckém kraji naměřila od sobotního rána do večera 16 centimetrů nového sněhu, Praha 11 a Ostrava a Brno devět centimetrů. V noci pak v Praze Ruzyni napadlo dalších sedm centimetrů sněhu, Doksany hlásí šest centimetrů.

montevideo ( 24. února 2013 14:37 )

Všichni? Řekla bych, že jen ty !

bernadette ( 24. února 2013 14:12 )

Únor bílý, pole sílí

Zobrazit celou diskusi