Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mystický východ slunce ukázal hlavu ďábla?

Autor: Monika Rubešková, Klena - 
23. června 2011
13:13

Mysteriózní! Omračující! Takový byl včerejší první letní východ Slunce nad zříceninou Trosky. Začal ve 4:51 hodin a trval zhruba 20 minut. Jeho tajemnou atmosféru podtrhávaly zbořeniny hradu a okolí, které je spjaté s Kelty a jejich obřady. Zadívejte se na fotografii... Mezi věžemi, kterým se říká Bába a Panna, jako by se rýsovala hlava ďábla a to v místech, jemuž se po věky věků říká Díra do pekla...

Zřícenina hradu Trosky stojí na celosvětově unikátním místě, které vzniklo už ve třetihorách. Nedávné výzkumy prokázaly, že lokalita má neobvyklé elektromagnetické pole a jsou tam zaznamenané i gravitační výchylky. Patrně to, a možná ještě víc tušili staří Keltové, kteří se tu usídlili ve třetím století před Kristem. U nedaleké obce Semín je dodnes rozeznatelný deset metrů vysoký val s příkopem.

Jestli ale Keltové poblíž budoucích Trosek žili, nebo tu měli jen obětní místo, dodnes nikdo pořádně neví. Vždyť jejich přítomnost potvrdil archeologický výzkum teprve v roce 1993. Jasné je jen to, že pohled směrem ke skále byl pro ně životně důležitý. Právě čas rovnodennosti mohli poznat podle toho, že slunce vycházelo přesně mezi čedičovými kopci Trosek.

Ďábel vykukuje z pekelné díry

„Keltové totiž od pohybu Měsíce a Slunce odvíjeli svůj kalendář. Slunci přinášeli obětiny, většinou obiloviny nebo kaše. Lidské oběti ne,“ uvedl Václav Horák z občanského sdružení Keltoi. „Sluneční svátky byly pro Kelty velmi významné, slunovrat i rovnodennost respektovali. Ještě důležitější pro ně byly ale jejich čtyři svátky,“ dodal.

Další historie místa se začala psát koncem 14. století, kdy tu vznikl hrad Trosky. Zhruba do poloviny 16. století patřil k významným místům, pak jeho důležitost upadala. Dnes tu zbyly jen dvě věže. Té robustnější s vlajkou se říká Baba a té vyšší a méně přístupné Panna. Právě mezi nimi při východu slunce se čas od času podaří mrakům a světu vykouzlit zlověstný obraz – hlavu ďábla, která vystupuje z pekelné díry.

Keltské svátky

* Beltain – oslavuje příchod tepla a připadá na přelom dubna a května. Byl spojen s ohni, nám dodneška přetrval v podobě pálení čarodějnic.

* Lughnasad – oslavoval začátek sklizně a plodnosti a připadal na přelom července a srpna.

* Samhain – na přelomu října a listopadu znamenal pro Kelty začátek nového roku, vnímali ho i jako dobu, kdy se zesnulí vrací mezi živé. Dodnes přetrval v podobě Dušiček.

* Imbolc – slaví se při prvních náznacích příchodu jara na přelomu ledna a února.

barkamar ( 23. června 2011 15:29 )

Jedeme letos do Českého Ráje na dovču, a budeme kousek od Trosek, asi budu jezdit každé ráno pozorovAt východ slunce, jestli náhodou čertík zas nevykoukne... Třeba bude jasnější obraz, cojávím...

barkamar ( 23. června 2011 15:28 )

A rohy to má kde?

barkamar ( 23. června 2011 15:25 )

Jojo, asi se nesnažím tak jako autor tohoto článku, heh...

barkamar ( 23. června 2011 15:24 )

Tak samozřejmě, jakýsi tvar, náznak hlavy tam je po celou dobu. Ale co s tím má do činění to slunce, to jsem jaksi nepochopila.

asine ( 23. června 2011 15:05 )

připomíná ďábla vždycky...

Zobrazit celou diskusi