Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bouře Bonnie: Urychlí likvidaci ropné skvrny?

Bouře Bonnie, kvůli které je na několik dní poškozený vrt v Mexickém zálivu zcela bez dozoru, by mohla pomoci rozpustit ropu na mořské hladině.
Bouře Bonnie, kvůli které je na několik dní poškozený vrt v Mexickém zálivu zcela bez dozoru, by mohla pomoci rozpustit ropu na mořské hladině.  (Autor: Reuters)
Autor: mivr - 
24. července 2010
15:39

Admirál Than Allen z louisianské pobřežní stráže uvedl, že by bouře Bonne mohla napomoci k rychlejšímu rozpouštění ropné skvrny na mořské hladině. Na druhou stranu ale pravděpodobně také zanese více ropy do mokřin na pobřeží Louisiany.

Informovala o tom CNN.

Bonnie by měla být silnější, než se původně předpokládalo. Síly hurikánu ale nedosáhne. Větrná bouře nyní postupuje rychlostí dvacet osm kilometrů za hodinu. Vítr v ní má ale rychlost až šedesát kilometrů za hodinu! K mokřinám Louisiany by se měla dostat dnes kolem půlnoci.

Stahují lodě

V pátek se z okolí Mexického zálivu stáhla většina lodí, které likvidovaly následky ropného úniku. Záchranáři na pobřeží Louisiany už také z moře vylovili plovoucí zábrany, které by přílivová vlna mohla zanést do pobřežních mokřin, kde by ropou nasáklé zábrany mohly uškodit již tak poničenému ekosystému.

Na postiženém místě zůstávají jen plavidla, kde jsou umístěny kamery, které zajišťují sledování vrtu v přímém přenosu. Podle admirála Allena tyto lodě opustí oblast až v nejposlednější možný okamžik, aby k přerušení pozorování vrtu došlo jen na nejkratší možnou dobu.

Shelby16 ( 24. července 2010 21:07 )

Určitě bych měla vyšší plat než 8.000,- Kč měsíčně

bubaku ( 24. července 2010 16:06 )

Je zvláštní,že někteří průšviháři mají kliku i v tomhle,bouře jim ušetří mnoho milionů které by museli vynaložit na likvidaci toho,co svojí ledabylostí způsobili

Zobrazit celou diskusi