„Dva roky jsem se styděl o tom mluvit, ale když jsem v Blesku četl o vydírání na předváděčských akcích, tak jsem za vámi přišel,“ řekl pan Luboš.

V lednu 2011 si spolu s manželkou objednal u cestovní kanceláře Beck Reisen pětidenní zájezd do Salzburgu. „Jsem fanda do militárií, a tak jsem chtěl vidět Hitlerovo Orlí hnízdo, které je poblíž,“ vysvětlil. „Byla to fakultativní část zájezdu. Hlavní byl Salzburg a prezentace výrobků firmy Beck.“

Soutěž o skútr

Pětidenní cesta Lubošovi Ž. pořádně zhořkla. V hotelu Seimler Keller u Salzburgu se při prezentaci společnosti Beck mělo soutěžit i o skútr Kentoya. Ovšem ještě před tím bylo nutné si zakoupit čajník za 40 euro. Manželé Ž. to udělali, ale poté, co pan Luboš k manželce cosi prohodil, vykázal je Petr Volf, hlavní »prezentátor«, ze sálu.

„Šli jsme, a asistent Miroslav Vochůrek, který seděl u dveří, nám po našem naléhání těch 40 euro vrátil. Ale pak do mě strčil a když jsem se ohradil, uchopil mě oběma rukama za mé paže a se slovy „Zmiz ty šmejde“ mnou hodil na protější zeď chodby,“ líčí subtilní starší pán.

Zranění

Bez pomoci manželky nebyl schopen vstát. Udeřil se do hlavy, zmrtvělo mu rameno a pravá ruka, oteklo ucho. Bolest byla tak velká, že pan Luboš přiměl delegátku CK Beck Reisen Romanu Kovaříkovou aby s ním 24. května šla na úrazové oddělení nemocnice ve Schwarzbachu. Nález tamního lékař hovoří o výrazných zhmožděninách, otocích a omezené hybnosti pravé paže a krku.

„Zbytek zájezdu jsem byl na prášcích, bolel mě každý pohyb a cestu autobusem domů jsem protrpěl,“ vzpomíná pan Luboš.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s napadeným důchodcem Pavel Schuster, Petr Soukup

Stížnosti

Po návratu navštívil svého lékaře, který diagnózu rakouského kolegy potvrdil a zahájil rehabilitaci.

Luboš Ž. napsal dopisy na všechny adresy společnosti Beck, obrátil se 18.července 2011 i na jednatelku společnosti Beck – International s.r.o. Hanu Humlovou do Mělníka. Podrobně popsal, k čemu došlo. A odpověď?

„Prezentační akce naší firmy provádí externí obchodní zástupci, kteří nejsou našimi zaměstnanci. Vámi uváděný pan Miroslav Vochůrek pro naši společnost nepracoval, ani s naší firmou nespolupracoval…. Finanční náhradě za Vámi uváděné napadení nelze vyhovět.“

A tečka, konec.

Strach

Útok na pana Luboše i to, že byl zraněn, viděla řada lidí. Tři z nich to na jeho žádost písemně potvrdili, ale pak své podpisy odvolali. „Bojí se,“ omlouvá je napadený muž. „Nechtějí dopadnout jako já, vždyť ten chlap mě mohl klidně i zabít.“

Luboš Ž. netají, že strach měl i on a že svojí návštěvu v Blesku dlouho zvažoval.

„Ale něco se s tím udělat musí, tohle si přece nikdo nemůže nechat líbit,“ tvrdí dopáleně. „Oni se strachem lidí počítají, ale to už musí skončit!“

Napište nám to!
Autor: archiv Blesku

Petice proti šmejdům

Připojte svůj podpis k Petici proti šmejdům, jejímž smyslem je zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Petiční archy lze stáhnout na stránkách www.peticeprotismejdum.cz, www.blesk.cz a vyplněné zaslat do redakce na adresu:

Deník Blesk
"proti šmejdům"
Komunardů 1584/42
170 00  Praha 7

V sídle redakce můžete petici podepsat nonstop.

Fotogalerie
2 fotografie