Nekoupila jsem zboží, tak mě vyhodili

Jsem devětašedesátiletá důchodkyně a žiji aktivním životem. Mám ale kamarádku, která je přesný opak, a občas se nudí. Přemluvila mě proto, abych s ní jela na předváděcí akci. Předváděčka byla na Kladně v kině (pozn.red. – na pozvánce není uvedena adresa).

Přivítal nás asi dvacetiletý mladík a hned nás organizoval jako stádo ovcí. Rozdali nám tašku s dárky s tím, že se nesmíme podívat dovnitř, abychom si nezáviděli. Jako jediná jsem se koukla a byly tam jen dva prázdné papíry velikosti A4 a leták s výrobky.

Pak mě vylosovali jako výherkyni, a že co dostanu, mi řeknou až v kanceláři. Tam mi začali nabízet ke koupi jejich výrobky s nejnižší cenou 35 000 Kč. Řekla jsem, že nic koupit nechci. Pánové se na sebe podívali : „Tak co s ní?“ zeptal se a druhý na to: „Vyhodit!“ Domů jsem musela jet linkovým autobuse, ale co kdyby to bylo na druhém konci republiky?

Eva, Velvary

 

Po deseti letech přišla faktura na 120 tisíc

V roce 1991 jsme byli s manželkou pozvaní na předváděcí akci. Dealeři nás na místě přesvědčili k nákupu sady 5 hrnců za 25 tisíc korun a hned s námi sepsali smlouvu. Ráno jsme si ale nákup hrnců rozmysleli a zrušili smlouvu po telefonu.

Po roce přišla výzva, že máme zaplatit několik tisíc za splátku. Vypravil jsem se na ředitelství společnosti do Českých Budějovic, kde mi oznámili, že případ už řeší soud. Ředitel firmy mi ale poradil, aby nechal proběhnout soudní řízení, proti kterému se stejně nejde odvolat, a až soud nařídí, kolik máme měsíčně splácet, dohodne se  s námi firma na snížení původní ceny za zboží na 7 tisíc korun.

Na radu ředitele jsem tedy napsal žádost o změnu smlouvy, ta ale byla zamítnuta. Kontaktoval jsem proto jejich právníka, který mi řekl, ať necháme celou věc být, že po deseti letech bude promlčena. V roce 2001 nám zničehonic přišla faktura na zaplacení 120 000 korun, do ceny se totiž promítly všechny úroky za těch deset let, kdy jsme neplatili! Přitom jsme si hrnce nikdy neodebrali. Naše nevědomost nás vyšla pěkně draze!

Jiří Hanzl, Praha

 

Sjednáním doma, se pojistili proti odstoupení

V květnu jsem se zúčastnil předváděcí akce a koupil si tam indukční vařič a dvě deky. Když mi to po skončení akce přivezl jejich zaměstnanec domů, manželka mi vynadala, že takové věci nepotřebujeme.

Ihned jsem sepsal žádost o odstoupení od smlouvy a odeslal. Přijel k nám sám obchodní ředitel společnosti a sepsal smlouvu novou s tím, že ta první byla špatně sepsaná (Nová smlouva byla uzavřena doma, tedy jde o výslovně vyžádanou schůzku, zaniká tak možnost odstoupení od smlouvy – pozn. red.).

Na otázku, co bude, když tu novou smlouvu nepodepíšu, řekl, že k nám pošle exekutora. Zeptal jsem se tedy, jestli bude moje odstoupení platit i pro novou smlouvu a on na to, že ano. Úmyslně mě tak uvedl v omyl s tichým souhlasem našich úřadů. Spravedlnosti se nikde nedovolám.

Jan, Plzeň

 

Peníze jsou fuč a firma v insolvenci

V obchodním centru jsem narazila na prodejce masážních křesel, kteří mě ponoukli k vyzkoušení. Mám cukrovku a špatně se mi chodí. Masáž nohou mě proto přesvědčila. Nakonec z toho ale vyšlo, že neprodávají křesla, ale jen masážní polštářky a doplňky stravy. Koupila jsem si tedy balíček za 4990 Kč, prý zlevněný z 10 tisíc.

Syn ale na internetu zjistil, že tyto léky a polštářky vůbec nejsou vhodné pro diabetiky, na což mě prodejce neupozornil. Sepsala jsem proto ihned odstoupení od smlouvy a vrátila výrobky. Je to téměř rok a peníze stále nevrátili i přes opakované volání a slibování.

Naposledy nám řekla operátorka, že je firma v insolvenci a jediné, co může udělat je, že nám pošle zpět ty výrobky. To jsme odmítli. Do pěti tisíc se přitom jedná jen o přestupek a ne trestný čin…Má pak smysl se soudit?

Libuše, Praha