Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese se na zatím přislíbených příspěvcích ve výši 2,6 miliardy dolarů podílely hlavně Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, tedy země, které se účastní jemenské války na straně jemenské vlády.

Petříček přislíbil, že ČR bude v humanitární pomoci Jemenu pokračovat. "Situace v Jemenu představuje jednu z nejhorších humanitárních krizí na světě. Česká republika se na tuto oblast zaměřuje dlouhodobě a v tom budeme pokračovat i nadále, a to především formou zdravotnické a potravinové pomoci," sdělil ministr.

V Ženevě jednal také se zástupci Mezinárodní organizace práce (ILO) o ochraně pracovníků, dopadu digitalizace, robotizace a umělé inteligence na pracovní trh a dále o zaměstnanosti či podpoře nezávislých zaměstnaneckých odborů v nesvobodných zemích. "Mezinárodní organizace práce slaví 100 let a ČR se jako zakládající člen do těchto oslav zapojí tripartitní konferencí k budoucnosti práce, kterou bude ČR hostit v polovině dubna v Černínském paláci," uvedl český ministr.

Během své dvoudenní návštěvy v Ženevě vystoupil také na zasedání Rady OSN pro lidská práva a setkal se se zástupci světových nevládních organizací, které se zabývají lidskými právy. Jednal rovněž s ministryní zahraničních věcí Indonésie a setkal se s Čechy pracujícími v mezinárodních organizacích.

Guterres na dárcovské konferenci připomněl, že Jemen čelí ohromné humanitární krizi. Podle něj tam 24 milionů občanů, tedy čtyři pětiny obyvatelstva, potřebuje pomoc a ochranu. "Dvacet čtyři milionů lidí tam spolehlivě neuživí sebe nebo své rodiny. Téměř deset milionů lidí dělí od hladomoru pouhý krok," sdělil Guterres.

Zástupci OSN upozornili, že pro pomoc Jemenu docházejí peníze. Nejde pouze o potraviny, je třeba se vyrovnat s problémy, jež přináší válkou zničené zdravotnictví, nedostatek pracovních míst, trvající boje a také důsledky epidemie cholery z roku 2017.

Guterres v Ženevě také oznámil, že poprvé za šest měsíců se zástupcům OSN podařilo dostat se do skladu obilí v přístavu Hudajdá. "Právě jsem dostal dobrou zprávu, poprvé za šest měsíců jsme se konečně dostali do takzvaných rudomořských mlýnů. Je to důležitá infrastruktura pro distribuci základních potravin," řekl Guterres.

V silu je obilí, které nechal do Jemenu dopravit Světový potravinový program (WFP) a které podle OSN vystačí na měsíc pro 3,7 milionu Jemenců.

Hudajdá je významný přístav, jímž do Jemenu proudí 80 procent zboží. Obsadili ho šíitští povstalci a armáda o něj loni zahájila boj. V prosinci se při mírových rozhovorech ve Švédsku dohodlo, že bude ve městě platit příměří a zpřístupní se trasa pro humanitární pomoc. Boje sice ustaly, ale v přístavu jsou stále ozbrojenci obou stran. Přístup k silu byl zaminován a půl roku se k němu nikdo nemohl dostat. OSN upozornila, že zásoba obilí může shnít.

Jemenská válka začala v roce 2014. Šíitští povstalci tehdy zahájili tažení na metropoli Saná v protestu proti vládě, která podle nich opomíjí menšinové šíity. Za povstalce se postavil Írán a v roce 2015 se do bojů vložila mezinárodní koalice, jíž velí Saúdská Arábie. Bojuje na straně jemenské vlády, která stále sídlí v Adenu na jihu země, protože hlavní město mají v rukou šíité. Konflikt podle střízlivých údajů nepřežilo 10.000 lidí a miliony Jemenců čelí hladu.