"Bude velmi důležité, aby komise pracovala konsenzuálním způsobem. Všech 43 subjektů, které jsme oslovili, jmenovalo svého zástupce," uvedla Maláčová. Své zástupce v komisi mají sněmovní a senátní stranické kluby, odbory, zaměstnavatelé, akademici i neziskové organizace.

K vytvoření odborného týmu pro reformu se v programovém prohlášení zavázaly obě vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Nová komise měla podle vládního programu připravit řešení se "standardem plošného zabezpečení na principu solidarity" a posílením zásluhovosti i s motivací ke spoření na stáří.

Na tématech o nižších penzích žen a dřívějších důchodech pro náročné profese se shodly koaliční strany ANO a ČSSD. Podle odborníků a některých politiků tyto dvě záležitosti ale reformu nepředstavují a kabinet by se měl zaměřit hlavně na příjmy systému a poměr důchodu ke mzdě. Podle Maláčové je spíš nutné "postupnými kroky měnit nespravedlnosti v důchodovém systému".

Komise by se měla scházet každý měsíc. Deset dní před zasedáním by měla dostat podklady k vybranému tématu. Ministerstvo práce týmu předloží vždy několik scénářů. O nich budou členové diskutovat a z nich budou vybírat. Výsledek by pak mělo projednat vedení vládní koalice, popsala ministryně. Podle ní by o nižších penzích žen komise měla diskutovat v březnu na svém druhém jednání, dostane k nim pět scénářů řešení. Podle legislativního plánu vlády má ministerstvo práce důchodovou novelu mít hotovou v červnu.

Důchodová komise fungovala už za minulého volebního období za Sobotkovy vlády ČSSD, ANO a lidovců. Jejím hlavním úkolem bylo navrhnout zrušení takzvaného druhého pilíře, který prosadil pravicový kabinet. Reformu tehdejší tým nenavrhl. Vytvořil ale seznam otázek, na které by politici měli dát odpověď a o nichž by měli rozhodnout. Jedna z nich se týkala zajištění příjmů do důchodového systému.

Podle závěrečné zprávy bývalé důchodové komise, kterou také tvořili zástupci stran, experti, odboráři i lidé z různých organizací, není model týmu s tolika členy při hledání podoby důchodové reformy příliš úspěšný. Tehdejší komise doporučovala, že by se měl najít účinnější způsob práce na reformních krocích, který by rychleji vedl k dohodě a k promítnutí změn do systému penzí.

Minulý tým vedl profesor Martin Potůček, který v minulosti stál v čele sociální komise ČSSD. Je i v nynější komisi pro spravedlivé důchody za jedno z akademických pracovišť. Dalším z členů je znovu také profesor Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní. Z jeho návrhu důchodové reformy vycházelo hnutí ANO. Do nového týmu nastoupil rovněž místopředseda odborové konfederace Vít Samek či demograf Tomáš Kučera. I oni zasedali v Potůčkově komisi.

V čele nové komise teď stojí rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Podle ní musí důchodová soustava reagovat na stárnutí. "Systém nevede k rovnosti, ta je základním předpokladem trvalé udržitelnosti," řekla novinářům Nerudová.

Podle informací ČTK má svůj poradní důchodový tým i premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. V jeho "komisi" by měl být třeba jeho poradce, ekonom Jaroslav Ungerman či někdejší šéf České správy sociálního zabezpečení Vilém Kahoun. Toho nyní úřad vlády vyslal i do komise pro spravedlivé důchody.

Kateřina Krausová rot