Při nočních bojových akcích bylo zabito nejméně 29 ozbrojenců, z toho 22 povstaleckých Húsíů, řekl nejmenovaný provládní činitel. Jeden z obyvatel přístavu Hudajdá telefonicky agentuře AFP sdělil, že noční střety byly tvrdé a celou noc byl slyšet hluk letadel přelétávajících nad přístavem.

Guterres ve čtvrtek informoval, že na závěr rozhovorů mezi zástupci jemenských povstalců a vlády, které se konaly od minulého týdne ve Švédsku, bylo dosaženo dohody o příměří v přístavu Hudajdá a celé stejnojmenné oblasti. Po odchodu vládních i povstaleckých jednotek je mají nahradit složky, které OSN nazývá "místní síly". Monitorování situace zajistí OSN, která také pomůže s distribucí pomoci civilistům.

Jemen sužuje už čtyři roky občanská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala tisíce lidských životů; až 14 milionům Jemenců, tedy zhruba polovině obyvatel této arabské země, hrozí podle OSN hladomor.