"Burundská vláda je vůči světu stále radikálnější a vzdorovitější," citovala AFP svůj zdroj z OSN.

Burundi požaduje okamžité stažení mezinárodního personálu úřadu, což je asi deset lidí, a definitivní uzavření sídla do dvou měsíců. Úřad má s vládou Burundi problémy už delší dobu a jejich kontakty jsou omezené od roku 2016. "Zdá se, že se vláda postupně zbavuje nepohodlných svědků, což nevzbuzuje přílišný optimismus do budoucna," sdělil zdroj OSN.

Burundi v listopadu bojkotovalo summit východoafrických zemí, který se chtěl zaměřit na politické poměry v Burundi. Situací se začal zabývat také Mezinárodní trestní soud (ICC), z nějž Burundi na protest vystoupilo.

Burundi zmítá násilí od roku 2015, kdy prezident Pierre Nkurunziza oznámil, že bude usilovat o třetí funkční období, což kritici označili za protiústavní. Následné střety mezi bezpečnostními složkami a odpůrci vlády si vyžádaly stovky mrtvých a přinutily asi půl milionu lidí opustit domovy. Letos v květnu v Burundi referendum rozhodlo o změně ústavy, což umožňuje současnému prezidentovi zůstat ve funkci de facto do roku 2034. Nkurunziza ale už řekl, že hodlá ve funkci skončit v roce 2020.