"Bude mít v gesci životní prostředí, školství a sociální věci. Já jsem měl vždy na starosti finance a správu majetku města, další věci pak většinou řešíme po dohodě. Nehrajeme si na nějaké těžké rozdělování (gescí)," řekl dvaašedesátiletý Skořepa. Pokud by měl vyzdvihnout jednu věc, kterou vedení města v novém volebním období chce uskutečnit, tak snížit daň z nemovitosti. Od roku 2022 by se v Rychnově daně z nemovitosti měly vrátit na základní úroveň.

V Rychnově nad Kněžnou uskupení Nezávislí za Rychnov volby vyhrálo a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Dohromady mají 16 mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Rada města, kterou tvoří také starosta a místostarostka, bude sedmičlenná jako doposud.

Tři místa v ní budou mít Nezávislí za Rychnov, dvě ODS a po jednom Nestraníci a KSČM. Většina radních pokračuje dál, za Nezávislé za Rychnov jsou to Hana Dvořáková a Radek Jehlička, za KSČM Milan Novák a za Nestraníky Karel Štrégl. Nováčkem v radě bude za ODS Dionýz Zakál. Všech pět budou neuvolnění radní, tedy nebudou to plně placení funkcionáři.

Spolupráci občanských demokratů s komunisty v Rychnově kritizoval předseda ODS v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec. Podle něj jde o porušení usnesení kongresu strany, které straně zapovídá koaliční spolupráci s komunisty. "Nelíbí se mi to, je to přes čáru a budeme to řešit. Jak to vyřešíme, to teď neřeknu, protože nás jednání teprve čekají," řekl ČTK Adamec.

K účasti komunistů ve vedení města Skořepa řekl, že KSČM byla členem koalice i v uplynulých dvou volebních období a jejím zástupcům nelze za jejich práci pro Rychnov nad Kněžnou nic vytknout. "Rychnov je malé město a popravdě řečeno, tady si hrát na velkou politiku by nebylo to pravé ořechové. Záleží mi na tom, jak lidé fungují, ne jaké vlajky nad nimi vlají. Když hodnotím spolupráci, tak nemám problém, nehádáme se o ideologiích. S panem Novákem, který seděl v radě dvě volební obdobní problém opravdu nemám," řekl ČTK Skořepa.

Nezávislí za Rychnov získali osm mandátů, druhá ODS čtyři a třetí KDU-ČSL tři mandáty. Po dvou křeslech v zastupitelstvu obsadí Nestraníci, Volba pro město a KSČM.

V Rychnově nad Kněžnou dosud vládla koalice uskupení Nezávislí za Rychnov s ODS, KSČM, Nestraníky a Volbou pro město. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu měla koalice 13 hlasů.