Česko ve statistice, která sledovala situaci ve všech 28 členských zemích EU, skončilo na 23. místě. Menší podíl lidí s vysokoškolským vzděláním než Česko má v EU již jen Slovensko, Chorvatsko, Malta, Itálie a Rumunsko. V poslední ze jmenovaných zemí má vysokoškolský titul jen 17,6 procenta obyvatel.

Před Českem se ve statistice umístilo z nových členských zemí EU například Polsko, Maďarsko, Bulharsko i všechny tři pobaltské republiky.

Nejvyšší podíl vysokoškoláků v populaci má podle Eurostatu Irsko s 45,7 procenty, následované Finskem, Británií a Kyprem.

V rámci Česka podle Eurostatu nejvíce lidí s vysokoškolským vzděláním žije v Praze (45,6 procenta), nejméně pak v regionu Severozápad (14,3 procenta), který zahrnuje Karlovarský a Ústecký kraj.

Ve srovnání evropských regionů má nejvyšší podíl vysokoškoláků region Vnitřní Londýn-Západ s 71,7 procenty, následovaný regionem Vnitřní Londýn-Východ s 60,2 procenty.

Celkově se podíl absolventů univerzit, vysokých škol a dalších srovnatelných vzdělávacích institucí na populaci Evropské unie v posledních letech výrazně zvýšil. Před deseti lety činil 23,5 procenta, tedy téměř o osm procentních bodů méně než v roce 2017, ze kterého pocházejí data v aktuální statistice.