Za akademickou sféru budou do výzkumné rady navrženi Martin Fusek, Vladimír Mařík a Petr Zuna. Za ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí a dopravy Martin Frélich, Miroslav Havránek a Tomáš Apeltauer, za podnikatelský sektor Jan Džugan, Miroslav Václavík a Jan Kleidienst. Předsedou výzkumné rady byl zvolen Martin Fusek, který podle Dvořáka stojí za úspěchy aplikovaného výzkumu v části Akademie věd ČR.

RVVI uvítala rozhodnutí vlády schválit návrh rozpočtu na vědu, výzkum a inovace pro rok 2019 ve výši 35,9 miliardy korun. V roce 2017 šlo na tento segment z rozpočtu 30,5 miliardy korun, pro letošní rok jsou plánovány výdaje 34 až 35 miliard korun.

Dílčím problémem jsou podle RVVI nespotřebované výdaje. U většiny resortů se je podle dostupných informací daří snižovat, ne však v případě Technologické agentury ČR. Důvodem jsou konkurenční překryvy a programy. "Podobné programy jsou například v rámci ministerstva průmyslu a obchodu, částečně se to překrývá s nabídkou operačních programů. Začneme s TA ČR diskutovat programy, porovnávat s ostatními s cílem, aby aplikovaný, podnikatelský, akademický sektor o nic nepřišly, zároveň ale aby peníze nepřebývaly," poznamenal místopředseda RVVI Karel Havlíček.

Z hlediska hodnocení vědecké publikační činnosti je podle Dvořáka Česká republika v mnoha oborech přinejmenším na světové úrovni, v některých i na vyšší, než je světový standard. Zároveň ale existuje velká část "vaty". Publikační činnost se posuzuje kvalitou časopisu, ve kterém jsou články otištěny, například z hlediska citovanosti či ohlasem publikací. Dosud se uskutečnila za jeden rok analýza zhruba 17.000 publikací.

"Bavíme se o hodnocení institucionální podpory, čili rozvoje výzkumných organizací. K účelové podpoře jsme změnili přístup, což jsme dnes částečně prokázali, byť ne úplně rádi. Oba předložené body od ministerstva zdravotnictví a TA ČR jsme nepřijali a nechali je dopracovat," doplnil Havlíček. "Účelová podpora půjde pouze tehdy, pokud odborní garanti a zpravodajové schválí, že to odpovídá potřebám resortu, podnikatelského sektoru nebo společnosti, že to má kýžený dopad," dodal.

Technologickou agenturu zřídil stát v roce 2009, aby zastřešila financování aplikovaného výzkumu podle dosahovaných výsledků. Agentura připravuje a realizuje programy výzkumu, vývoje a inovací a poskytuje účelovou podporu na řešení projektů. Tím se snaží přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti a k hospodářskému růstu ČR. Mezi její úkoly patří i podpora spolupráce a komunikace mezi výzkumnými organizacemi a firmami. Ústředními orgány TA ČR jsou předseda, předsednictvo, výzkumná rada a kontrolní rada. RVVI uvedla po zasedání před dvěma týdny, že na pozici předsedy TA ČR navrhne vládě bývalého rektora ČVUT Petra Konvalinku.

Ze státního rozpočtu pro letošní rok bylo TA ČR přiděleno 4,278 miliardy korun, dalších více než 50 milionů tvořily finance ze zahraničních zdrojů. Příští rok by podle návrhu rozpočtu měla agentura obdržet méně peněz: 4,174 miliardy korun z národních zdrojů a zhruba 100 milionů z rozpočtu EU a finančních mechanismů.