AP soudí, že Trumpovi právníci jsou odhodláni ochránit prezidenta před odpovídáním na otázky týkající se jeho činů z období, kdy už byl šéfem Bílého domu.

Není jasné, zda se Giuliani vyjádřil s Trumpovým vědomím, protože v minulosti se prezident nechal slyšet, že je připraven vypovídat pod přísahou. Pokud Trumpův tým neustoupí, bude Mueller podle AP nucen Trumpa předvolat, což situaci zablokuje a řešit ji bude muset nejvyšší soud.

Mueller chtěl v rámci vyšetření případné obstrukce Trumpovi položit otázky týkající se jeho útoků na ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a propuštění ředitele FBI Jamese Comeyho. Prezidentovi právníci ale tvrdí, že Trump může najmout a propustit, koho chce, a že Mueller nemá právo klást otázky týkající se takových rozhodnutí. "To neprojde, to se nestane. Žádné otázky k obstrukci nebudou," řekl Giuliani.

Muellerův tým dal minulý týden najevo, že přijme Trumpovy odpovědi týkající se údajné spolupráce jeho kampaně s Ruskem při ovlivnění voleb i v písemné podobě. Mueller ale také sdělil, že by s Trumpem mohl chtít o tomto tématu hovořit ještě později.

K tomu nyní Giuliani poznamenal: "Bude to v písemné formě, a pokud chcete pokračovat, odůvodněte to. Vysvětlete, proč jste se na to neptali poprvé."

Giulianiho prohlášení kritizoval demokratický člen Sněmovny reprezentantů Adam Schiff. "Trumpův právnický tým nikdy neměl v úmyslu umožnit jeho výslech, protože ví, že není schopen říci pravdu," uvedl Schiff na twitteru.

Trump sám se dnes k možnosti sejít se s vyšetřovateli vyjádřil a řekl, že "za určitých podmínek" by to bylo možné, ale že nechce padnout "do léčky křivé přísahy". "Myslím, že jestliže se sejdeme, musí to být čestné setkání," řekl prezident před novináři. Muellerovo vyšetřování ale označil za "opravdu, opravdu nespravedlivé" s ohledem na nadcházející listopadové volby do Kongresu. "Musíme to překonat, mělo to skončit už dávno," řekl prezident.