"Naše volání po tom, aby se řeka Berounka nesplavňovala, je v souladu s tím, co říká hlavní město Praha, co říká povodí, co říká ministerstvo životního prostředí. Vlastně pouze ministerstvo dopravy pracuje s tím, že v zákoně o vnitrozemské plavbě je Berounka vedena jako splavnitelná. Takže žádáme proto vládu a budeme žádat Parlament, který by následně o změně zákona hlasoval, aby Berounku z tohoto vyškrtly a Berounku zachránily," řekl starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické).

Zákon nyní počítá s tím, že Berounka by se mohla splavnit po 37. říční kilometr, tedy až nad Beroun. Podle dopisu vyjmutí celého toku navrhuje i ministerstvo životního prostředí, zatímco ministerstvo dopravy chce zachovat splavnost do Černošic. "Máme snahu se domluvit, kde je dobré zachovat splavnění Berounky a kde je možné diskutovat o vyjmutí. V této věci jednáme a hledáme kompromisní řešení i s MŽP," sdělil dnes ČTK Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Vláda má ve středu projednat novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která neřeší splavnění řek, ale evropskou směrnici a technickou způsobilost plavidel.

Aby se řeka stala cestou pro motorové lodě, muselo by být prohloubeno koryto a bylo by nutné vybudovat jezy a plavební komory. "To jsou obrovské peníze, které jsou ekonomicky nezdůvodnitelné přínosem toho, že by případně pár lodiček mohlo dojet od soutoku s Vltavou až do Černošic," dodal Kořínek.

Stavby na řece by podle signatářů dopisu zhoršily rozliv řeky v případě povodní. "Stavební zásahy zhorší již dnes kritickou povodňovou situaci místních obyvatel a otevřou oblast pro průmyslové využití, protože v úseku do Radotína se počítá i s nákladní dopravou," uvedla starostka Zbraslavi Zuzana Vejvodová (100pro Zbraslav). Přírodní meandry v říční nivě zvyšují retenční vlastnosti řeky.

Zástupci obcí upozornili na to, že zvažované splavnění řeky se projevuje už nyní. Jakýkoli stavební záměr na řece musí počítat s tím, že by Berounka v budoucnu byla splavná pro lodě, proto je nutné stavět vyšší a tím i dražší mosty. "Varianta splavnění ve stávajícím řečišti zničí krásný proudný úsek řeky a oblíbené místo pro rekreaci Pražanů, které je zároveň i velkým trdlištěm ryb," řekla pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Praha chce na soutoku Berounky a Vltavy vybudovat příměstský park. Magistrát o tom informoval už v roce 2015. Projekt ale brzdí záměr na splavnění Berounky, kvůli kterému je nutné v oblasti počítat s vytvořením jezu. Realizaci prodlužují také problémy s odkupem a pronájmem pozemků. S posílením přírodního charakteru Berounky počítá i Povodí Vltavy.

Pod dopisem adresovaným vládě jsou podepsaní také starostové městských částí Radotín, Lipence, Velké Chuchle a Modřan.