Ústřední knihovna Mosulské univerzity byla v minulosti jednou z nejvýznamnějších knihoven na Blízkém východě. Podle odborníků shromažďovala více než milion dokumentů, mezi kterými byla řada vzácných rukopisů a starých tisků. Loni ji ale při osvobozování města od nadvlády takzvaného Islámského státu téměř zcela zničilo bombardování.

Knihovníci z FF UK podle Rösslerové původně uvažovali o tom, že iráckým kolegům pomůžou zasláním knih. Z budovy mosulské knihovny zůstaly ale v podstatě jen obvodové zdi, proto nakonec raději uspořádali sbírku. Konkrétní využití vybraných peněz chtějí nechat na vedení mosulské univerzitní knihovny.

Člověk v tísni nyní koruny vymění za dolary. "A za dolary v Iráku nakoupí podle nákupního seznamu, který dostali od mosulské univerzity, vybavení knihovny do té částky," uvedla Rösslerová. Knihovna by podle ní potřebovala vybavení za mnohem více peněz. Předpokládá proto, že zástupci mosulské knihovny s Člověkem v tísni nakoupí hlavně nejnutnější věci.

Vysokoškolští knihovníci se podle organizátorky do sbírky zapojili hromadně. "Přestože iniciátory byli knihovníci filozofické fakulty, tak vím, že se dělaly takové malé sbírky i v jiných univerzitních knihovnách a pak to ostatní univerzity posílaly hromadně na účet," řekla.

Lidé mohli peníze vkládat také do kasiček ve třech knihovnách filozofické fakulty v Praze. Za zhruba tři měsíce trvání sbírky se v nich nashromáždilo celkem 50.806 korun.

Sbírka měla původně trvat do konce loňského roku, potom byla prodloužena do konce ledna. Organizátoři chtěli vybrat alespoň čtvrt milionu korun.