Finanční podpora USA má maďarským venkovským médiím pomoci s vybaveností a výcvikem novinářů v zájmu obrany nezávislých médií, která podle USA rostoucímu tlaku a zastrašování.

"Ministerstvo zahraničí a obchodu si předvolalo chargé d'affaires Spojených států s žádostí o vysvětlení a sdělilo mu, že toto považujeme za politickou intervenci amerického ministerstva zahraničí před volbami," vysvětlil předvolání druhého nejvyššího představitele americké ambasády v Budapešti mluvčí rezortu Tamás Menczer.

Zmiňované parlamentní volby se v Maďarsku uskuteční příští rok v dubnu nebo květnu. Podle Reuters ale asistenční program amerických úřadů mohou maďarská média začít využívat až po květnu 2018.

Favoritem na volební vítězství je strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, který během své vlády zvýšil kontrolu nad médii prostřednictvím legislativních úprav a regulačních opatření, podle Reuters mu pomohlo také převzetí některých titulů partnerů z podnikatelské sféry. Pluralismus médií v Maďarsku podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) slábne, napsala agentura Reuters. Kromě technické a finanční podpory by měl maďarským venkovským médiím program USA zajistit větší publikum jak na lokální, tak na mezinárodní úrovni.