"Úplně nerozumím tomu, proč by zrovna v tuto chvíli mělo probíhat hlasování o nedůvěře vlády. Navíc já jsem reagoval na usnesení Poslanecké sněmovny, které mne vyzvalo, abych konal v případě, že místopředseda vlády a ministr financí nevysvětlí své problémy, které se týkaly korunových dluhopisů nebo které se týkaly obchodů mezi ním a Agrofertem," uvedl. Dodal, že o něco později také Poslanecká sněmovna konstatovala, že Andrej Babiš lhal.

V případě, že by se hlasování uskutečnilo, by podle premiéra opozice nezískala tolik hlasů, aby vládě vyslovila nedůvěru. "Předpokládám, že vládní většina vzhledem k tomu, že ani jedna ze stran nedeklarovala, že by chtěla odejít z vlády nebo koalice, trvá. To znamená, takovýto návrh těžko může být přijat," konstatoval.

Komunisté sbírají pro svolání mimořádné schůze podpisy. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je důvodem to, že ústavní činitelé mezi sebou přestali komunikovat normálním způsobem. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik dnes řekl, že zatím se straně podařilo sesbírat zhruba tři desítky podpisů, pro svolání shcůze jich je třeba 50.

Pravicová opozice se ale KSČM podpořit nechystá. Předsedové poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyněk Stanjura a Michal Kučera dnes na tiskových konferencích shodně řekli, že nechtějí posílit roli prezidenta Miloše Zemana v současné vládní krizi. Vyslovení nedůvěry vládě by k takovému vývoji podle nich vedlo.

Zdrženlivě se ke komunistickému návrhu staví i hnutí Úsvit. Šéf jeho poslanců Marek Černoch dnes řekl, že hnutí počká na další vývoj vládní krize i na další kroky prezidenta, teprve pak se rozhodne, zda by svolání schůze pro vyslovení nedůvěry vládě podpořilo.

Popis k žádosti o svolání schůze připojila i poslankyně ČSSD Marie Benešová. Podle Sobotky ji k tomu zřejmě vedlo dlouholeté přátelství s bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou, na kterou dopadla dotační kauza, a také to, že Benešová se nedostala na kandidátku pro říjnové sněmovní volby. Podle hnutí ANO je to dalším důkazem, že sociální demokraté nedodržují koaliční smlouvu. "Koaliční smlouva to říká jasně, že se poslanci k takové iniciativě nepřidají," uvedl Faltýnek.