"Pan Karel Srp nesplňuje podmínky pro členství v Etické komisi, konkrétně podmínku spolehlivosti," uvedl Kaucký. Jde podle něj o "jednoznačný" názor komise. Sobotka se podle něj s tímto názorem ztotožnil.

Komise se podle textu usnesení shodla na tom, že Srp "jednal v době nesvobody tak, že existuje důvod pochybovat o řádném výkonu funkce člena Etické komise, a tedy nesplňuje podmínku spolehlivosti". Komise také uvedla, že pokud má nadále plnit své úkoly, k nimž patří přezkum žádostí o udělení osvědčení účastníkům protikomunistického odboje a odporu proti němu, je nezbytnou podmínkou důvěryhodnost její i jejich členů.

Podobně ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) poukázal na to, že členem komise by neměl být člověk, o jehož bezúhonné minulosti panují pochybnosti.

Kaucký řekl, že s premiérem o Srpovi zatím nemluvil a o jeho rozhodnutí Srpovu nominaci nekontrasignovat ví pouze neoficiálně. Pokud by se Srp stal členem komise, musel by být podle Kauckého pravděpodobně z některých jejích jednání vyloučen pro podezření z podjatosti.

Srp čelí podezření ze spolupráce s někdejší komunistickou tajnou policií. Podle soudního verdiktu byl sice jako agent Státní bezpečnosti (StB) pod krycím jménem Hudebník veden neoprávněně a byl za komunismu i vězněn, podle materiálů StB i prohlášení některých svých bývalých spolupracovníků ale na kolegy z hudební branže donášel. Kvůli tomu Srp nedostal ani od ministerstva obrany, ani od od Etické komise osvědčení, o nichž by měl podle Zemana spolurozhodovat.

Na Srpovy aktivity za minulého režimu upozornil v otevřeném dopise premiérovi Miroslav Vodrážka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů. Za svého udavače označil Srpa i písničkář Jaroslav Hutka. Od Srpa se na svém webu distancovali také bývalí aktivisté a členové výboru Jazzové sekce.