Vytrvalý déšť způsobil záplavy na ostrovech Samui a Pcha Ngan v Thajském zálivu. Právě tyto ostrovy se těší velké oblibě turistů. Povodně také způsobily rozsáhlé škody na železničních tratích na jihu Thajska a na hranicích s Malajsií.

"Déšť byl silnější než obvykle, což zapříčinilo problémy s kanalizací," řekl Nongjao Džirundom ze státního úřadu pro cestovní ruch na ostrově Samui. Dodal, že plavání v současné chvíli nepřipadá v úvahu.

Železniční doprava směřující do města Tchung Song v provincii Nakchon Sítchammarát byla zastavena. V posledních sedmi dnech tato provincie zaznamenala 447 milimetrů srážek, což je o 380 milimetrů víc, než je průměrné množství srážek v tomto období.

V postižené oblasti jsou nyní stovky českých turistů. Asociace cestovních kanceláří zjišťuje, zda se záplavy dotkly i Čechů. "Nemáme ani hlášeno, že by některý z hotelů, ve kterém čeští klienti jsou, byl vyplavený," uvedl místopředseda asociace Jan Papež. Thajsko navštíví každoročně na 40.000 Čechů.

V prosinci začíná v Thajsku období sucha a hlavní turistická sezona. Palmami lemované pláže tak během svátků přitahují mnoho návštěvníků. Thajské ministerstvo cestovního ruchu očekává, že letošní návštěvnost Thajska bude rekordní, dosáhnout by mohla 32,4 milionu. Hlavní sezona tam potrvá do konce ledna.

Turistický průmysl, který se na hrubém domácím produktu (HDP) Thajska podílí asi deseti procenty, je pro ekonomiku této asijské země naprosto zásadní. Jiné oblasti ekonomiky od roku 2014, kdy se v nenásilném převratu dostala k moci armáda, tolik investorů nepřitahují.

Po říjnovém úmrtí thajského krále Pchúmipchona Adundéta byl v zemi vyhlášen roční oficiální smutek. Thajské úřady však trvají na tom, že země bude i nadále otevřena obchodu.

V roce 2011 si povodně v Thajsku vyžádaly více než 900 životů a výrazně ochromily hospodářský růst.