V období od ledna do konce září se na pětimilionovém Slovensku ubytovalo téměř 1,6 milionu zahraničních turistů. V porovnání se stejným obdobím loňska to představuje nárůst o 18,9 procenta.

Nejvíce zahraničních turistů jezdí na Slovensko z Česka. Ve sledovaném období využilo služeb slovenských hoteliérů půl milionu Čechů, což meziročně představuje nárůst o čtvrtinu. Zhruba každý třetí zahraniční host v ubytovacích zařízeních na Slovensku tak byl z Česka.

Podle odborníků i SACR zájem o trávení dovolené na Slovensku stoupá také s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě, kvůli které například více Slováků tráví dovolenou ve vlasti. Počet domácích hostů ve slovenských ubytovacích zařízeních vzorstl za první tři letošní čtvrtletí o 18 procent na 2,3 milionu osob.

Stoupající počet turistů na Slovensku zvýší vytíženost slovenských hotelů, která byla v minulosti nejnižší v EU.

Již loni slovenští hoteliéři ubytovali rekordních 4,33 milionu lidí, což oproti roku 2014 znamenalo nárůst o 16 procent. Právě Slovensko se loni stalo nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů, v minulosti žebříčku vévodilo Chorvatsko.