Nedávné dobrozdání komise OSN pro hranice kontinentálních šelfů, které zatím není konečné, by rozšířilo podmořské území Argentiny o 35 procent včetně oblasti kolem Falkland, které jsou britským zámořským územím s vnitřní samosprávou. Sama komise ale ve své zprávě připomněla, že zmíněné území zahrnuje předmět diplomatického sporu mezi Argentinou a Británií.

Mluvčí britské vlády dnes uvedla, že zatím nemá podrobnosti zprávy, která se vyjadřovala k žádosti Argentiny z roku 2009 o rozšíření podmořského území. Nicméně výbor OSN je podle ní jen poradní a jeho doporučení nejsou právně závazná. Mluvčí také připomněla, že obyvatelé Falkland se před třemi lety v referendu vyslovili pro setrvání pod britskou správou.

Na zmíněnou zprávu panelu expertů, zřízeného v roce 1982 na základě konvence OSN o mořském právu, zareagovaly dnes i akciové trhy. Podle BBC se akcie britské firmy Rockhopper Exploration, která vlastní licenci na těžbu ropy u Falkland, propadly o devět procent.

"Je to historická příležitost pro Argentinu, neboť jsme učinili velký krok ve vytyčení vnějších hranic našeho kontinentálního šelfu," prohlásila v pondělí argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová. A dodala, že rozhodnutí potvrzuje práva Argentiny nad zdroji v této oblasti.

Třítisícové Falklandy, které leží v Atlantickém oceánu asi 500 kilometrů od pobřeží Argentiny, jsou britské od roku 1833. Argentina si ale na ně činí nárok z titulu "dědického práva" na španělské kolonie. Podle londýnského ujednání z roku 1771 připadly ostrovy Španělsku, které je ale nekolonizovalo.

V roce 1982 kvůli tomuto nehostinnému souostroví, ovšem se strategickou polohou a se zřejmě bohatými nalezišti ropy, vedly Británie a Argentina dvouměsíční válku, která stála život 255 Britů a na 1000 Argentinců (včetně asi 350 veteránů, kteří později spáchali sebevraždu).