Proti rozšíření letiště jsou některé obce z okolí. Sdružení Stop Letišti Vodochody, ve kterém je 15 obcí, podá proti rozsudku kasační stížnost, potvrdil dnes ČTK prosincové rozhodnutí sdružení starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (TOP 09). "Další postup budeme řešit s právníky," dodal.

Ministerstvo životního prostředí může podat do dvou týdnů kasační stížnost, také se bude znovu vyjadřovat podle novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. "Ministerstvo má nyní 15 dní na prostudování rozsudku a případné podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu," sdělila dnes mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Městský soud v Praze v prosinci zrušil rozhodnutí ministerstva, které minulý rok zrušilo kladný ekologický posudek EIA, který je podmínkou pro zahájení územního řízení a získání stavebního povolení. "Ztratili jsme 21 měsíců, nyní budeme aktualizovat dokumentaci pro územní řízení," uvedl ředitel. Podle něj odůvodnění potvrdilo, že proces posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) byl správný včetně uvedených podmínek.

Právě to, že rozhodnutí EIA obsahovalo 124 podmínek, kritizovaly některé obce z okolí letiště. Zároveň se obávají hlukové zátěže a nedostatečného řešení odvodnění ploch. S námitkami ohledně dopadů na podzemní vody a hluku se už letiště podle Kačura vypořádalo v aktuální dokumentaci.

Rozšířené letiště mělo začít fungovat už letos. Z původně továrního areálu chtějí provozovatelé udělat letiště pro nízkonákladové aerolinie a privátní lety. Projekt si vyžádá asi tři miliardy korun.

Ministerstvo vydalo kladný posudek EIA Letišti Vodochody před dvěma lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, úřad začal své stanovisko loni na jaře znovu prověřovat. V červnu ho zrušil s tím, že obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci. Zrušení EIA poté Letiště Vodochody napadlo u soudu. Městský soud v Praze se nejprve odmítl případem zabývat, Nejvyšší správní soud mu to ale v květnu nařídil, v prosinci pak pražský soud rozhodl, odůvodnění dostali účastníci soudu dnes.