"Neměli bychom směšovat dvě různé kategorie lidí přicházejících do Evropy," řekl Juncker na tiskové konferenci. "Ten, kdo je zodpovědný za útoky v Paříži... je zločinec a ne uprchlík nebo žadatel o azyl," doplnil předseda EK v souvislosti se zatím prvním identifikovaným útočníkem, kterým byl 29letý Francouz.

"Chtěl bych vyzvat ty v Evropě, kdo se snaží měnit přijatou migrační agendu, aby ji brali vážně a nepodléhali zjednodušeným reakcím, které se mi nelíbí," uvedl dále Juncker. Podle něj se nyní sice unie bude potýkat s určitými obtížemi, není to prý ale důvod měnit základní postoj k řešení migrační krize.

Polsko dalo v sobotu ústy svého designovaného ministra pro evropské záležitosti Konrada Szymańského najevo, že po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí Evropské unie o rozdělení uprchlíků podle kvót. "Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou," napsal příští ministr na serveru wPolityce.pl.

Rovněž slovenský premiér Robert Fico v sobotu prohlásil, že útoky atentátníků v Paříži potvrdily "obrovská bezpečnostní rizika" spjatá s migrací.

Ale podle Junckera není nutné měnit dříve přijatý plán na přerozdělení 160.000 uprchlíků mezi členské státy.

Předseda Evropské rady Donald Tusk, který býval polským premiérem, vyzval jménem EU vůdce zemí G20 k vypracování koordinované reakce na migrační krizi; jen letos může z Blízkého východu a Afriky utéci do Evropy na milion lidí.

"Nežádáme naše partnery, aby dělali více, než dělá EU, ale žádáme mezinárodní společenství, aby nedělalo méně. Všechny země G20 sdílí odpovědnost spojenou s touto krizí. Solidarita by měla být jádrem našich rozhodnutí," řekl Tusk.