Podle průběžných údajů odevzdalo svůj hlas v průběhu prvních deseti hodin téměř 39 procent ze zhruba 30 milionů oprávněných voličů. V roce 2011 to přitom bylo o zhruba čtyři procenta méně. Tehdy nakonec k volbám přišlo 48,9 procenta voličů.

Jednu z nejvyšších volebních účastí hlásí metropole Varšava, kde čtyři hodiny před koncem hlasování přišlo k urnám už téměř 51 procent lidí, což by podle analytiků mohla být dobrá zpráva pro liberály.

Podle polských médií již dnes odhlasoval například prezident Andrzej Duda, předseda PiS, expremiér Jaroslaw Kaczyński, předseda Evropské rady a expremiér Donald Tusk či premiérka a jeho nástupkyně v čele PO Ewa Kopaczová.

Klání je především soubojem mezi dvěma ženami, Kopaczovou a její možnou nástupkyní Beatou Szydlovou, která do voleb vede PiS, neboť má šanci získat širší voličskou podporu než pro mnohé příliš radikální Kaczyński.

Zástupkyně dvou největších polských stran se v kampani snažily získat voliče na zcela odlišné sliby. Kopaczová, která je po Donaldu Tuskovi druhou premiérkou PO za jejích osm let u vlády, zdůrazňovala hospodářský růst a rozvoj země řízené středopravým kabinetem a chuť pokračovat v proevropsky laděné politice země otevřené zahraničním investicím. Szydlová, jejíž strana je podle průzkumů jasným favoritem na vítězství, zase lákala Poláky na sociální štědrost, podporu venkova a upřednostňování polského kapitálu před zahraničním.

Voliči mají na výběr rovněž z řady menších stran, z nichž by se do 460členného Sejmu mohlo podle průzkumů dostat až pět formací. Protože velkou ochotu vytvořit vládu s očekávaným vítězem PiS nejeví žádná z nich, může případný pouhý několikaprocentní rozdíl ve prospěch konzervativců vyústit i v pokračování vlády PO. Pokud tedy slušně zabodují její dosavadní koaliční partneři lidovci.

Hlasování se zatím obešlo bez výraznějších problémů. Menší komplikací byl pouze požár ve volební místnosti v obci Biskupin poblíž Bydhošti v centrální části Polska. Hasiči oheň zakrátko zlikvidovali a komise přesunula hlasování do nedaleké školy, podle centrální volební komise proto nebude nutné prodloužení voleb.

Policie také zadržela několik lidí, kteří v rozporu se zákonem v den voleb agitovali pro některé z kandidátů. Z několika volebních místností byly hlášeny problémy s chybně vytištěnými hlasovacími lístky. Žádný z incidentů však průběh voleb nenarušil.

Poláci mohou odevzdávat své hlasy až do 21:00 SEČ, kdy by měly být známy první odhady výsledků na základě průzkumů u volebních místností. První výsledky z průběžného sčítání pak budou zřejmě jasné už před půlnocí.