Policisté navzdory podpoře členů pobřežní stráže měli problém dav zastavit. Navzdory jejich volání "ustupte" se lidé tlačili kupředu, aby mohli pokračovat ve strastiplné cestě do západní Evropy.

"Jsem tady už osm, devět dní, ani si nedokážu vzpomenout," uvedl podle agentury AFP student inženýrství Aladdín, který se chce shledat se svým bratrem usazeným v Německu. "Někteří jsou tady 14 nebo 15 dní. Vláda se o nás nestará," dodal.

Podle řeckého ministra pro imigrační politiku Janise Muzalase má nyní situace na východoegejském Lesbu "skutečně blízko k explozi". Ostrov s 85.000 obyvateli nedaleko tureckých břehů zažívá velký nápor uprchlíků utíkajících před konfliktem nebo chudobou. V současnosti se jich zde tísní mezi 15.000 až 17.000, což představuje zhruba pětinu ostrovní populace, řekl Muzalas v pondělním vysílání rozhlasové stanice To Vima.

Ministr řekl, že úřady začnou přepravu běženců na řeckou pevninu odbavovat nově z přístavního města Sigri, což by mělo ulevit Mytiléně, která je správním střediskem ostrova a nynějším centrálním registračním bodem. "Doufáme, že obyvatelé a běženci v nadcházejících pěti dnech pocítí zlepšení," dodal Muzalas.

Vyčerpání je podle AFP patrné jak na straně běženců, tak u obyvatel ostrova. Řecké úřady v neděli zadržely dva sedmnáctileté ostrovany za to, že házeli zápalné láhve na syrské rodiny, které se utábořily v parcích. Pořádkové jednotky za pomoci obušků rozehnaly skupinu běženců čekajících na registraci, aby tak zamezily střetům mezi Syřany, kteří mají v tomto procesu přednost, a Afghánci.

Úřady v Aténách podnikly v neděli několik mimořádných opatření, aby urychlily přesun běženců do řecké metropole.

Do Řecka od začátku letošního roku přišlo přes 230.000 běženců, kteří míří do bohatších států Evropské unie, především do Německa či Švédska. Do Řecka připlouvají z Turecka, přičemž tuto nebezpečnou plavbu často podnikají na nafukovacích člunech. V pondělí řecký trajekt nedaleko lesbu zachránil 35 uprchlíků, jejichž plavidlu hrozilo převržení. Dalších zhruba 30 běženců z téže ohrožené lodi převezly na břeh čluny pobřežní stráže.