"Všichni tři radní za Trojkoalici hlasovali včera proti jmenování pana Kábrta ředitelem odboru územního rozvoje. Zítra se k tomu schází mimořádný klub Trojkoalice," napsal v textové zprávě ČTK Stropnický. Důvody odmítnutí Kábrtova jmenování nechtěl sdělil. "Konkrétní budu až po jednání klubu," uvedl.

Na čem se klub Trojkoalice usnese a jak bude v rámci koalice s ANO a ČSSD postupovat, nechtěl Stropnický předjímat. Právě on je tím, pod koho má v rámci rozdělení kompetencí mezi radními odbor i s novým ředitelem spadat.

Výběr ředitele kritizuje i opoziční klub zastupitelů TOP 09. Podle ní se Praha vrací ke "kmotrovským praktikám". "Pan architekt Kábrt, který donedávna působil v obdobném postavení na Praze 11 a byl pravou rukou starosty Mlejnského, nese spoluodpovědnost za ta nejskandálnější rozhodnutí Prahy 11. Řada z nich je dnes předmětem policejního vyšetřování," napsal ve vyjádření klub TOP 09.

Architekta Kábrta doporučila ve výběrovém řízení komise, která své usnesení předložila radním. Právě ti jsou tím orgánem, který jmenování ředitele schvaluje. Rada města má celkem jedenáct členů a kromě Trojkoalice je v ní pět členů ANO a tři z ČSSD.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana byli jednotliví uchazeči porovnáni pečlivě a zodpovědně. "Na základě odpovědí na konkrétní dotazy, zhodnocení komunikačních a vyjadřovacích schopností, reakcí kandidátů i předložených písemných podkladů sestavila výběrová komise pořadí uchazečů," sdělil Hofman ČTK. Podotkl, že Kábrt má zkušenosti ve vedoucích pozicích územního rozvoje a v této oblasti získal také řadu osvědčení.

Magistrátní odbor územního rozvoje má ve své gesci například změny územního plánu nebo přípravu územně plánovacích dokumentací.