Podle Schapira bude svět Wintona postrádat. "Příběh Nicholase Wintona je úžasný příklad toho, jak jeden člověk s odvahou a představivostí může udělat něco výjimečného. Většinu toho udělal z vlastní vůle, bez pomoci úřadů a po celý svůj život byl nesmírně pokorný a skromný," uvedl Schapiro.

"Pro mě jako státního úředníka je to připomínka toho, že někdy musíte mít odvahu a zariskovat, abyste bránili lidská práva," dodal americký velvyslanec.

Thompsonová Wintona podle svých slov potkala na Hradě, když mu loni v říjnu prezident Miloš Zeman udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Zaujala ji skromnost, s jakou vzdal hold těm Čechům, kteří mu pomohli při záchraně židovských dětí, i Britům, kteří pro ně našli místa ve svých domovech. Zdůraznila, že sir Nicholas Winton bude nadále inspirací i dalším generacím.

"Přestože jsem smutná, jsem i šťastná: že takový člověk žil a že jsem měla možnost ho potkat," napsala Thompsonová. Podle ní Brit udělal správnou věc, přestože nebyla nejjednodušší, a nehledal uznání. Jak rozdílný by mohl svět být, kdybychom při zpětném pohledu na naše životy, mohli všichni říci to samé, dodala.

Pro Schapira má Wintonův příběh i osobní rovinu. "Samozřejmě že si vybavím, jak se moje máma, její sestra a bratr snažili odsud dostat pryč. A jsem vděčný, že byli na světě lidé jako Nicholas Winton. Skutečně tu bude scházet," poznamenal.

Velvyslancova matka Raya Czerner Schapirová pochází z židovské rodiny z Prahy, odkud v roce 1939 prchla před nacisty. Její cestu do Spojených států ale zdramatizovalo to, že její rodiče nedostali od nacistů dostatek povolenek k odjezdu, aby mohli s sebou vzít všechny tři své děti. Odjeli proto jen s nejmladším synem a Schapirova matka se sestrou se za nimi dostaly až po vypuknutí války.