"Nejhorší situace byla v úterý večer mezi 19:00 až 21:00, kdy byla každou minutu nová událost," řekl ČTK Holomčík.

Silný vítr lámal větre a stromy, které poničily i vedení vysokého a nízkého napětí. "Aktuálně doplňuji, že se energetikům podařilo obnovit dodávky v obcích Velká Bukovina, Pustověty, Kalubice, dále v obcích Chlum, Ryšín i částí Berouna, v obcích Hracholusky, Nezabudice a Branov," uvedla dnes po 14:00 Holingerová. Během dnešního odpoledne budou energetici pracovat na opravě poruch a obnovení dodávek elektřiny v obcích Slaný, Kvíc, Kvíček, Kozmice, Buřinsko, Mukařov, Drahotice nebo v obcích Myslíč, Struhařov a Dobříčkov.

Podobná situace jako ve Středočeském kraji byla na řadě dalších míst v zemi. Vítr komplikoval i provoz na železnici, ve středních Čechách musel být ráno dočasně zastaven provoz v úsecích Kácov-Ledečko a Kralupy nad Vltavou-Otvovice.

V Čechách má podle meteorologů v noci a ve čtvrtek vydatně sněžit. Silný vítr má večer a v noci na čtvrtek postupně slábnout. Pouze na jihozápadě Čech se i během čtvrtka mohou přechodně vyskytnout nárazy o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav v aktualizované výstraze.