"Pro objednané skupiny škol a školek má zámek připraven speciální průvodcovský text, na webových stránkách jsou ke stažení pracovní listy a školy si mohou objednat projektové prohlídky propojující netradiční prezentaci objektu s výtvarnými aktivitami. V zámeckém divadle mohou děti zhlédnout pohádky," shrnul kastelán.

Zámek Červená Lhota loni navštívilo 70.627 turistů, po Českém Krumlově a Hluboké je třetí nejnavštěvovanější památkou na jihu Čech. Letos oslaví 550 let od první písemné zmínky. Připravil proto mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor přízemí a sklepů, které jsou dokladem nejstarší stavební etapy někdejší tvrze. Uskuteční se 19. a 26. června. Výročí bude věnována i srpnová Hradozámecká noc.

Letos také uplyne 40 let od dosud nejvyšší dosažené návštěvnosti, která v roce 1975 činila 125.770 lidí. Velký návštěvnický zájem tehdy vyvolalo odvysílání pohádky Zlatovláska Vlasty Janečkové. Od té doby je zámek se Zlatovláskou nerozlučně spjat. "Letos připravíme pro návštěvníky dvě zlatovláskovské akce: na 18. dubna si studenti z Prahy připraví výtvarně dramatickou projektovou prohlídku, 2. května herci Divadla v Dlouhé sehrají Zlatovlásku," uvedl kastelán. Na obě akce je nutná rezervace.

Letošní sezona na zámku začne o velikonočním víkendu, tedy v sobotu 4. dubna, otevřeno bude i o Velikonočním pondělí.