"V návrhu šlo především o to, aby byly pokryty aktuální potřeby radnic v oblasti školství. Na drtivou většinu městských částí se v návrhu dostalo," řekla ČTK radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Kromě 300 milionů korun z rozpočtové rezervy vezme vedení města dalších 100 milionů korun ze dvou plánovaných investic, a to do stavby ústřední čistírny odpadních vod a tunelu Blanka. Podle materiálu tyto peníze Praha v letošním roce nestihne utratit. Z celkové částky bude 379,24 milionu korun určeno na investice a zbylých 20,76 milionu korun na běžné výdaje.

Nejvyšší částku schválili radní pro školství, do něhož poputuje 358,66 milionu korun. Peníze školy použijí například na rekonstrukce, dostavby chybějících tříd nebo na opravy kuchyní. Dalších 18,575 milionu korun půjde do sociální oblasti - peníze dostane mimo jiné Praha 8 na výstavbu domu sociálních služeb nebo Praha 3 na rekonstrukci kotelny a rozvodů vody. Zbylých 22,765 milionu korun pak poputuje do dalších projektů, třeba do opravy dětského hřiště v Kolodějích či vodárenské věže v Praze 7.

Na magistrát z jednotlivých radnic dorazily požadavky za více než jednu miliardu korun. Na investice do školství požadovaly zhruba 914 milionů korun a na běžné výdaje v úhrnu 93 milionů korun.

Praha letos vynaloží na investice 11,2 miliardy korun, tedy o něco více než loni. Město počítá s celkovými výdaji 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy. Schodek pokryje příspěvek od státu. Od začátku roku Praha hospodařila v rozpočtovém provizoriu.