"V Praze jsme zaznamenali během letních prázdnin i určité oživení domácího cestovního ruchu, zejména v ubytovacích zařízeních nižších tříd," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Podle již dříve zveřejněného odhadu firmy vzrostl počet zahraničních turistů v Praze i celé ČR v prvním pololetí o 2,3 procenta

"Letošní letní sezónu můžeme hodnotit jako poměrně úspěšnou, meziročně se nám podařilo zvýšit obsazenost zhruba o pět procent," uvedla pro ČTK marketingová koordinátorka hotelu InterContinental Simona Seidlová. Podle ní byla průměrná obsazenost hotelu v letních měsících lehce pod 90 procenty. "Vzhledem k současné politické situaci je znatelný pokles ruské a izraelské klientely," podotkla Seidlová. Hotel naopak zaznamenává nárůst hostů z USA, Dálného východu a Indie. Cena ubytování podle ní z důvodu velké konkurence na evropském trhu spíše stagnuje.

Meziročně rostoucí zájem klientů zaznamenává také pražský Top Hotel. "Registrujeme především nárůst u čínské a korejské klientely," uvedla marketingová manažerka hotelu Martina Tůmová. Hotel podle ní oproti loňsku mírně zvýšil ceny ubytování.