Starostka Velké Kraše Vlasta Kočí dnes ČTK řekla, že voda se zatím nikde nevylila z koryta Černého potoka ani říčky Vidnávky, která obcí také protéká. "K nejvíce ohroženým domům vezeme pytle s pískem, abychom je zabezpečili," uvedla. V sousedství Černého potoka leží rekreační zařízení, ze kterého byly evakuovány tři desítky dětí. "Ubytovány jsou v místním penzionu," řekl ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hladina se stále zvyšuje také ve Vidnávce protékající Vidnavou, kde nyní platí první povodňový stupeň, tedy bdělost. Naopak v Mikulovících na říčce Bělá voda opadá a výška hladina už odpovídá normálu.

Lokální záplavy dnes na Jesenicku postihly například obce Písečná, Česká Ves, Zlaté Hory, Hradec - Nová Ves či Mikulovice. Hasiči nyní zasahují na zhruba 20 místech. "V České Vsi je zatopená čistírna odpadních vod. V Písečné voda zatopila palírnu i bytové domy. Několik rodinných domů je zatopeno také v Mikulovicích," uvedl Hošák, podle kterého jsou silnice na mnoha místech Jesenicka pod vodou, avšak zatím průjezdné.

Například v České Vsi byly večer přívaly vody podle Hošáka tak vydatné, že rychle zvýšily hladinu v místní říčce, která je běžně téměř bez vody. Voda večer opět zaplavila například budovu charity v Mikulovicích, rodinné domy Hradci-Nové Vsi a Písečné či ohrožovala stáj s hospodářskými zvířaty v České Vsi. Ve Zlatých Horách hasiči zachránili muže, který uvízl s autem v proudu vody.

V Jeseníku večer zasedl krizový štáb, hasiči povolali posily a pracovníci místních technických služeb připravují pytle s pískem. Provizorní hráze už hasiči vybudovali v několika obcích. "Operační středisko hasičů stále přijímá nové žádosti o pomoc. Většina žádostí je pro čerpání vody ze zatopených suterénů či sklepů. Vše je naštěstí bez zranění osob či úhynu zvěře," dodal Hošák.

Na Jesenicko večer vyjeli hasiči a záchranáři z Prostějova a Hlučína, kteří přivezou těžkou techniku na odstraňování naplavenin. Hasiči na různých místech Jesenicka průběžně monitorují situaci a čistí propusti.

Český hydrometeorologický ústav večer varoval před povodněmi na Jesenicku i Šumpersku. V Jeseníkách totiž vpodvečer napršelo až 60 milimetrů srážek a bouřky se mají nad regionem udržovat i nadále.

Přívalový déšť už v úterý odpoledne na Jesenicku zatopil sklepy několika rodinných domů. Hasiči po silné bouřce zasahovali například ve Zlatých Horách, Mikulovicích či Písečné. V ohrožených místech hasiči stavěli provizorní hráze, aby zabránili dalšímu rozlití vody.