Obama dá jasně najevo, že je připraven obejít Kongres a ohlásí sérii vlastních opatření v oblastech, které nevyžadují souhlas zákonodárců. Podle Bílého domu Obama například vydá dekret o zvýšení minimální hodinové mzdy na 10,10 dolaru (přes 200 Kč) pro federální smluvní zaměstnance s novými smlouvami.

Prezident ale také vyzve Kongres, aby schválil zákon o zvýšení minimální mzdy pro všechny pracovníky na 10,10 dolarů za hodinu z původních 7,25 dolaru a aby navázal další růst minimální mzdy na inflaci.

Obamův dekret by měl vstoupit v platnost na začátku příštího roku. Například údržbáři a stavební dělníci budou mezi prvními, kterých se bude týkat. Obamovy kroky jsou však omezené a plošné zvýšení naráží na odpor republikánů.

Obama oznámí také nové kroky v oblasti důchodového zabezpečení a pracovního školení, aby rozšířil příležitosti zaměstnání pro příslušníky střední třídy.

"V projevu dnes večer (místního času) uslyšíte velmi konkrétní, realistické návrhy, a to pokud jde o mzdy, vzdělání, výrobu vyspělých technologií a důchodové zabezpečení," řekl v televizním rozhovoru šéf Obamovy kanceláře Denis McDonough.

Podle Obamova poradce Dana Pfeiffera chce prezident nadále s Kongresem plně spolupracovat tam, kde mezi nimi panuje větší shoda. Obama nicméně prý nebude na zákonodárce čekat, "když půjde o zaměstnanost a živobytí Američanů".

"Můžete si být jisti, že prezident zamýšlí plně využít své exekutivní pravomoci, využít jedinečné pravomoci svého úřadu, aby podpořil ekonomické příležitosti," řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Podle průzkumů je Obama mnohem méně populární než před rokem. Většina průzkumů ukazuje, že je s jeho činností v Bílém domě je spokojeno jen něco přes 40 procent Američanů.

Podle dnes zveřejněného průzkumu televize NBC a listu The Wall Street Journal si 68 procent dotázaných myslí, že země je na tom stejně nebo hůř, než když Obama před pěti lety nastupoval do úřadu. Z ankety vyplývá, že Američané nejčastěji charakterizují zemi jako "neklidnou", "rozdělenou" a "zhoršující se".

Obama, který má před sebou ještě tři roky v úřadu, podstatně snížil svoje ambice na velká legislativní opatření. Snaží se vzpamatovat z obtížného pátého roku v úřadu, ve kterém se mu nepodařilo pokročit v Kongresu v přistěhovalecké politice a v regulaci nošení zbraní. Jeho zákon o zdravotním pojištění se obtížně uvádí do života a zdá se, že prezident si není jistý, jak reagovat na vývoj v syrské občanské válce.

Ve svém v pořadí šestém projevu o stavu unie poukáže Obama na příjmovou nerovnost, kdy se střední třída potýká s ekonomickými problémy, zatímco boháči opět prosperují.

Jedním z Obamových cílů také je připravit Američany na předvolební kampaň pro listopadové volby, ve kterých se demokraté budou snažit udržet převahu v Senátu a narušit tu republikánskou ve Sněmovně reprezentantů.

"Závisí to na ekonomických otázkách," řekl Andy Smith z Newhampshirské univerzity. "Ekonomika bude prvkem, který určí, zda lidé mají důvěru v prezidenta. Pokud se ekonomice vede dobře, lidé mu odpustí spoustu toho, co udělal nebo neudělal," podotkl.

Opoziční republikáni projevili již pochybnosti, zda se Obamovi v oblastech, kde bude chtít rozhodnout sám, bude dařit. Podle mluvčího předsedy dolní komory Kongresu Johna Boehnera může učinit málo. Pokud by mohl, učinil by to prý už dávno.