"Minulý rok jsem vyhrál mistrovství světa, mistrovství Evropy, všechny závody, kterých jsem se účastnil, a prestižní turnaj v Dubaji," vyjmenoval své úspěchy třináctiletý karatista Matěj Říha. Třikrát týdně dojíždí na tréninky z Liberce do Prahy, každé ráno pak ještě cvičí doma.

Tvrdé tréninky, hodiny cvičení, ale i úspěchy ve světě zná také dalších devět dnes oceněných dětí. Například čtrnáctiletý závodní plavec Tomáš Ludvík z Berouna se může pochlubit českým rekordem staršího žactva na 200 metrů znak, dvanáctiletý Tobiáš Košir je zase mistrem světa v sólovém stepu a čtrnáctiletá krasobruslařka a mistryně republiky Anna Dušková vítězí na českých i na zahraničních soutěžích.

Z umělecky nadaných dětí v uplynulém roce porotce nejvíc zaujal desetiletý klavírista a vítěz mezinárodní soutěže Virtuosi per musica di Pianoforte Jan Čmejla a Veronika Burgerová, která do svých 14 let napsala už tři knihy. Zlatý oříšek si odnesly také děti ze tří souborů, a sice opavského sboru Domino, který zpíval na festivalech po celé Evropě, dětská kapela Nautica z Jablonce nad Nisou, která právě natáčí svou první desku, a taneční uskupení Baby Balet Praha, jehož baletky vystupují třeba v Národním divadle.

Porota složená z odborných poradců, zástupců ministerstva školství, kultury a sponzorů ocenila také talentovanou čtrnáctiletou matematičku Báru Tížkovou, která se kromě světa čísel věnuje i hře na klavír. Všichni ocenění dostali šek na 10.000 korun, sošku a hlavně možnost zviditelnit své nadání v médiích.

Organizátoři přitom upozornili, že každým rokem se výkony dětí posouvají výš a často na úrovni dospělých profesionálů. "Víme o případech, kdy dítě dosahuje takových výsledků, že v České republice již nemá konkurenci. Pak musí za soutěžemi jezdit do zahraničí, jenže náš stát platí startovné až od kategorie junior, tedy od 16 let. To je pro rodiče obrovská zátěž. Nebo jde i o případ nadějného klavíristy, který získal možnost studovat v zahraničí u světoznámého klavírního mistra. Bez sponzorů ale i takový geniální talent školné těžko zaplatí,"upozornila ale ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Iva Rašková.

V minulém roce proto ustanovili podmínky na podporu těch dětí, které prošly soutěží Zlatý oříšek a jejichž rodiče nyní nemají dost peněz, aby je dál podporovali.