"Rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta Slovenské republiky," řekl Fico před politiky a diplomaty v projevu, ve kterém hodnotil práci své vlády v letošním roce. Dodal, že vedení sociálních demokratů ho v kandidatuře podpořilo.

Slovenský prezident má jen omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů vícero úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru.

Fico naznačil, že v případe vítězství v prezidentských volbách by do politiky aktivně zasahoval. "Nový prezident musí být předvídatelný v zásadních tématech domácí a zahraniční politiky a schopný využít svou autoritu k řešení problémů, krizových situací či konfliktů nejen na Slovensku," řekl.

Zájem o nejvyšší politický post v zemi už projevilo více než deset osob. Slovensko ve své novodobé historii nezažilo situaci, že by se úřadující premiér stal hlavou státu. Zvolení Fica prezidentem by znamenalo pád jeho jednobarevné vlády. Očekává se, že v takovém případě dosluhující prezident Ivan Gašparovič pověří sestavením nového kabinetu některého z představitelů strany Směr-SD, která má v parlamentu pohodlnou většinu.

Fico je na Slovensku nejoblíbenějším politikem. Popularitu jeho strany od loňských předčasných voleb výrazněji nepoškodila ani přetrvávající vysoká nezaměstnanost. Devětačtyřicetiletý vystudovaný právník je označován za výtečného řečníka, který na veřejnosti hájí práva nižší a střední třídy obyvatelstva.

Ačkoli o Ficově zájmu stát se hlavou státu se spekulovalo už delší dobu, premiér s oficiálním oznámením své kandidatury otálel. Strana nepředstavila svého prezidentského kandidáta ani na nedávném sjezdu. Podle politologů má Fico největší šanci na zvolení prezidentem právě v nadcházejících volbách také díky tomu, že si udržuje vysokou popularitu u voličů a že opozice zůstává nejednotná.

Kandidaturu na prezidenta už ohlásili například herec a bývalý přední politik Milan Kňažko. O prezidentské křeslo se chtějí ucházet i bývalý podnikatel Andrej Kiska, poslanec parlamentu Radoslav Procházka, jenž se do sněmovny dostal na kandidátce nyní opozičních křesťanských demokratů (KDH), poslanec KDH Pavol Hrušovský či bývalý předseda této strany Ján Čarnogurský. Dřívější sondáže ukázaly, že právě jeden z této pětice kandidátů by měl vyzvat Fica v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního.

Fico kromě oznámení kandidatury také kritizoval své protikandidáty za to, že v případě zvolení prezidentem prý nehodlají spolupracovat s vládou, ale chtějí být její protiváhou.

Slováci si v přímých volbách vybírají hlavu státu od roku 1999. Tuto formu země zavedla poté, co poslanci parlamentu na konci 90. let nového prezidenta nedokázali zvolit. Současný prezident Gašparovič je v úřadu druhé funkční období. O třetí mandát se ucházet nemůže, protože to ústava nedovoluje.