Eurokomisař pro rozšíření v minulých dnech v Bruselu jednal s ukrajinským viceprezidentem Serhijem Arbuzovem, který přijel do centrály EU dojednat "cestování mapu" ukrajinské integrace. Füle ho upozornil, že podmínkou jakýchkoli dalších debat je jasný ukrajinský závazek, že smlouvu o přidružení, jejíž součástí je dohoda o volném obchodu, Kyjev nakonec skutečně podepíše. Žádné reakce z ukrajinské strany se ale Füle nedočkal.

Ukrajina v listopadu podpis už přichystané asociační smlouvy na poslední chvíli odvolala. Překvapivý krok vlády vyzval šok v bruselské exekutivě i ukrajinské opozici a přivedl do ulic Kyjeva davy opozičních demonstrantů. Statisícový protest, už třetí v podobném rozsahu, zorganizovaly ukrajinské opoziční strany v metropoli i dnes.

"Slova a činy prezidenta a vlády ohledně asociační smlouvy se stále víc rozcházejí. Jejich argumenty se míjejí s realitou," napsal v Twitteru Füle. "Práce se zastavila, odpověď jsem nedostal," konstatoval.

Vlivného senátora Johna McCaina, který je od soboty na návštěvě v Kyjevě, prohlášení eurokomisaře překvapilo. "Taková zpráva nás přirozeně znepokojuje," řekl senátor agentuře Interfax-Ukrajina. Situace je ale podle McCaina nepřehledná. Při jeho víkendových rozhovorech s ukrajinským vedením se prý ukázalo, že Kyjev o podpis asociační smlouvy stojí.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov hodnotí Füleho slova jako důkaz o tom, že Brusel se rozhodl postupovat vůči Ukrajině tvrdě. Evropská unie se snaží s pomocí další oranžové revoluce svrhnout prezidenta Viktora Janukovyče a vnutit Kyjevu své představy o intergraci, řekl Puškov. Pokusy získat Ukrajinu pro evropskou cestu Puškov označil za "kolonizaci".

Diplomaté v Bruselu opakovaně ujišťují ukrajinskou stranu, že podpis asociační smlouvy je stále na pořadu dne a dveře do Evropy jsou pro Ukrajinu otevřené. Výhrady mají ale k ukrajinskému požadavku, aby EU zaplatila desítky miliard eur za problémy, jimž bude Ukrajina čelit při adaptaci své ekonomiky na evropské standardy.

Ukrajina hlavně očekává, že EU pomůže Kyjevu pokrýt výpadek obchodní bilance, který by po přidružení mohl vzniknout v důsledku omezení hospodářské spolupráce s Ruskem. Moskva opakovaně varovala, že sblížení Ukrajiny s Evropou dramaticky poškodí obchodní vztahy Kyjeva s Ruskem.