Nositel Nobelovy ceny za mír Mandela zemřel před týdnem ve věku 95 let. Po úterní pietní ceremonii v Johannesburgu, jíž se zúčastnily desítky státníků z celého světa, je rakev s ostatky prvního černošského prezidenta JAR vystavena v Pretorii. V sobotu bude přepravena do vesnice Qunu, kde zesnulý vyrůstal a kde v neděli bude pohřben ve shodě s tradicí svého kmene Tembu.

"Zavolali mi ráno" 5. prosince a lékař mi řekl: "Myslím, že byste měla přijet," vzpomínala žena, která byla druhou manželkou zesnulého bezmála 40 let, na okamžiky, které prožila u lůžka umírajícího. "Nikdy předtím ještě taková slova nepoužil, takže jsem hned věděla, že jde o vážný problém."

Na místě "jsem pocítila, že jsme zřejmě na konci cesty. Lékaři mi řekli, abych šla k němu blíž. Zjistila jsem, že dýchá skutečně pomalu. Držela jsem ho a snažila se pocítit teplo jeho těla, ale bylo studené. Pak naposledy vydechl a odešel," řekla Winnie Madikizelová-Mandelová.

Za "velké požehnání" označila možnost být u svého exmanžela až do jeho smrti. Za nejtěžší okamžik z minulého týdne pak moment, kdy přišli vojáci odvézt tělo a ona si uvědomila, že Mandela "opouští svůj dům navždy".

Britské televizi se svěřila i s tím, jak je bolestivé vidět mrtvého vystaveného v sídle vlády k veřejnému rozloučení. "Pro rodinu je velmi těžké, že se musí o něj dělit dokonce i ve smrti poté, co se o něj dělila s celou zemí a celým světem za jeho života," řekla Winnie Madikizelaová-Mandelová, která po rozvodu v roce 1996 začala znovu používat své rodné příjmení.

Na otázku, jestli oběti, které manželé přinesli během dlouhých let odloučení (za Mandelova věznění), stály za to, ujistila, že "by to udělala stokrát znovu".

"Není lepší odměny, než jaké se nám oběma dostalo v podobě osvobození Jižní Afriky," prohlásila.