"Na Mandelu se bude vždy vzpomínat jako na člověka, který obětoval část svého života, aby miliony jiných lidí mohly mít lepší budoucnost," uvedla Rada bezpečnosti OSN. Podle šéfa OSN Pan Ki-muna měl Mandela "velmi osobní vliv na náš život".

Mezi prvními státníky, kteří se vyjádřili k Mandelovu úmrtí, byl Obama. Řekl, že sám je jedním "z nesčetných milionů" lidí, které Mandela ovlivnil. "A jako tolik lidí na celém světě si neumím úplně představit svůj vlastní život bez příkladu, kterým byl Mandela," řekl Obama.

Ruský prezident Vladimir Putin označil Mandelu za jednu z "vynikajících osobností naší doby".

Čínský lid nikdy nezapomene na Mandelův ohromný přínos k rozvoji lidstva, prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching.

Papež František v dopise jihoafrickým představitelům ocenil Mandelovu trvalou angažovanost za lidskou důstojnost všech obyvatel své země a za vybudování nové JAR na základech nenásilí, usmíření a pravdy.

Francouzský prezident François Hollande v Mandelovi vidí "skvělého bojovníka" a také "ztělesnění jihoafrického národa, tmel jeho jednoty a chloubu celé Afriky". Minutou ticha se rozhodli uctít v Paříži Mandelovu památku nejvyšší představitelé čtyřicítky afrických států, Francie a institucí EU při zahájení summitu k bezpečnosti v Africe.

Britský premiér David Cameron zesnulého politika označil za "hrdinu" a "velké světlo" naší doby. "Byl legendou za života a bude jí i po smrti, je skutečným globálním hrdinou," řekl Cameron, jenž nechal stáhnout na půl žerdi britskou vlajku na svém sídle v Downing Street. Hluboký zármutek vyjádřila i britská královna Alžběta II.

"Zářný příklad Nelsona Mandely a jeho politický odkaz nenásilí a odmítnutí jakéhokoli rasismu zůstanou pro lidi na celém světě ještě dlouho inspirací," prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

"Nelson Mandela byl jednou z nejvýznamnějších politických osobností naší doby. Uctěme jeho památku společnou oddaností demokracii a toleranci," uvedl na Twitteru prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.

Poslední bělošský jihoafrický prezident Frederik de Klerk, jenž společně s Mandelou v roce 1993 dostal Nobelovu cenu za mír, prohlásil, že jeho nástupce byl především "velkým sjednotitelem".

Bývalý americký prezident Bill Clinton bojovníka proti apartheidu označil za "obhájce lidské důstojnosti a svobody, míru a usmíření".

Exprezident George Bush starší a jeho žena Barbara ve svém prohlášení uvedli, že oplakávají "jednoho z největších zastánců svobody, jakého jsme měli tu čest potkat".

"Tento muž bude chybět, ale jeho zásluhy budou žít navždy," zdůraznil bývalý prezident George Bush mladší.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podtrhl, že Mandela se po letech strávených ve vězení stal příkladem pro svůj národ. "Zůstane v paměti jako otec nové Jižní Afriky a jako vynikající morální vůdce," řekl Netanjahu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás uvedl, že Mandela je "symbolem osvobození od kolonialismu a okupace pro všechny lidi usilující o svobodu". Abbás označil Mandelu za "nejodvážnějšího a nejdůležitějšího" z lidí, kteří podporovali Palestince.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyhlásil ve své zemi třídenní státní smutek. Hold zesnulému složila řada dalších politiků, například turecký prezident Abdullah Gül, španělský premiér Mariano Rajoy či nositel Nobelovy ceny za mír Lech Walesa, ale i nepolitických osobností jako zakladatel Microsoftu Bill Gates či fotbalová hvězda David Beckham.

Po oznámení Mandelova úmrtí jihoafrické televizní a rozhlasové stanice začaly vysílat jen smuteční hudbu. Vlajky mají být staženy na půl žerdi až do dne Mandelova pohřbu, který se uskuteční 15. prosince.