Již dříve pořadatelé oznámili, že na Metronome Festivalu Prague zahraje elektronická legenda Kraftwerk a do Česka se po šesti letech vrátí britská kapela Morcheeba.

Počátky glasgowské kapely Primal Scream spadají do roku 1982, jejím lídrem a zakladatelem je zpěvák Bobby Gillespie, bývalý člen kapely Jesus & Mary Chain. Skupina v minulosti ve svých nahrávkách míchala klasický rock, acid house, dance i techno. Novější nahrávky zní již popověji.

Skupina v České republice vystoupila již několikrát. Například v roce 2009 jí aplaudovaly tisíce posluchačů úvodního večera mezinárodního Open Air Music Festivalu Trutnov. O dva roky později připomněli ve zcela zaplněném pražském Kulturním centru Vltavská své album Screamadelica z roku 1991 považované za jedno ze zásadních a nejlepších alb 90. let. V roce 2013 na pódiu pražského Lucerna Music Baru představili své v pořadí desáté studiové album s názvem More Light. Nahrávku, na níž hostovali Robert Plant, Mark Stewart a Davey Henderson, Neil McCormick z Daily Telegraph album označil za "úchvatnou" obsahující "velké, ďábelské a psychedelické melodie".

Jméno Primal Scream se v českém tisku objevilo před časem v souvislosti se sporem kolem vysílání Radia Wave. Rozhlasová rada se ocitla v centru pozornosti kvůli tomu, že na základě nepřesného překladu písně Swastika Eyes od levicově orientovaných Primal Scream několik členů rady obvinilo Radio Wave z propagace fašismu. Podle odborníků přitom píseň naopak na nebezpečí fašismu poukazuje. Rada později omyl uznala.

První ročník festivalu Metronome se na Výstavišti odehrál v roce 2016 s hlavními hvězdami Iggy Popem a kapelou Foals. O rok později lidé přišli hlavně na Stinga a Kasabian a letos na Johna Calea, Davida Byrnea či kapely Chemical Brothers a Massive Attack. Návštěvnost podle pořadatelů vzrostla ze 7500 diváků na prvním ročníku na letošních 18.000 lidí.