Až doteď byl za krále dinosaurů považován argentinosaurus: obrovský ještěr žijící před 96 miliony let na argentinském území vážil zhruba 70 tun a podle poseldních odhadů měřil na délku asi 33 metrů. Nejnovější nález dinosauří kostry ho ale o prvenství připravil!

Zemědělec v Patagonii totiž při práci náhodou narazil na nevídaný objev: obrovské kosterní pozůstatky v pozoruhodně zachovalém stavu. Místo začali ihned prozkoumávat vědci a našli asi 150 kostí patřící 7 jedincům. Takovým, kteří dosud nebyli objeveni!

Měřením gigantických stehenních kostí vědci spočítali pravděpodobnou velikost nového druhu titanosaura a nestačili se divit. Překonal totiž všechny dosavadní rekordy a stal se tak největším známým živočichem, který kdy bloumal po planetě Zemi.

Býložravec byl dlouhý 40 metrů a vysoký přibližně 20 metrů, tedy zhruba jako sedmipatrová budova. Vážil kolem 77 tun - byl tedy těžký asi jako 14 afrických slonů dohromady! O sedm tun tak překonal dosavadního rekordmana argentinosaura.

Tvor, jenž žil v lesích Patagonie před 95 až 100 miliony let, dosud nemá jméno. „Dostane takové jméno, které bude vyjadřovat jeho velkolepost a zároveň poctí oblast, v níž byl nalezen, a zemědělce, kteří nás o objevu informovali,“ oznámili výzkumníci.