Diváci se mohli těšit na seskok parašutistů a jejich prolet pod Karlovým mostem. Praha tento kousek zatím zažila jen jednou. Před rokem seskočilo šest parašutistů, pět jich přistálo na pontonu na Vltavě, šestý prolétl pod Karlovým mostem a přistál ve vodě. Letos se borci z českého reprezentačního týmu v paraski pokusí tuhle parádu zopakovat. "Je to krása zakázaného ovoce. Pro nás je prostor centra města, Hradu a Karlova mostu vlastně zakázané území, kam se jen tak nedostaneme. Výzva je to pro nás nejen kvůli náročnému seskoku, ale i kvůli celému procesu získání všech nutných povolení," uvedl šéf seskoku Jiří Černý.

Večer měl vyvrcholit velkolepým koncertem souboru Capella Regia Praha, Jiřího Stivína, zpěváků Muzea Karlova mostu a komorního souboru Ritolnello.

V pátek program pokračuje představením Loutkového divadla souboru Baribal v Muzeu Karlova mostu.

V barokní době patřila slavnost Navalis k největším a nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu provozovanou z vodní hladiny Vltavy a zhlédli ohňové show a velké množství atrakcí. Na tradici barokních slavností se navázalo v roce 2009 obnovenými Svatojánskými slavnostmi. Od té doby byly slavnosti každý rok a mají již svůj pevný scénář - slavnostní mši v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem. Každý ročník pak bývá doplněn o další speciální akce. Více informací se nachází na www.navalis.cz.

"Tradici Svatojánských slavností Navalis jsme rádi obnovili. Snažíme se je přiblížit široké veřejnosti, proto je průběh slavností přístupný bez vstupného," uvedl Zdeněk Bergman, ředitel pořádající společnosti Pražské Benátky.