"Příběhy, které lidí žijí, se opakují. Těch variant, co člověk za život může prožít, není tolik. Jedinečný proto není ten příběh sám o sobě, ale to, jak ho člověk prožije, co to s ním udělá," řekla dnes v rozhovoru pro ČTK Radůza. "Protože podstatou naší existence na téhle planetě je násilí, silný vždy vyhraje a je na vrcholu do chvíle, než přijde někdo další ještě silnější," dodala.

Název alba Gaia pochází z řecké mytologie. "Popisuju příběhy, které se na Zemi, kde žijeme, odehrávají. Připadá mi, že jsme součástí jednoho organismu. Kdybychom vystoupali někam nahoru, viděli bychom, že všechno se vším souvisí a jsme na sobě závislí," uvedla Radůza, která je členkou Spolku evropských bojových umění, kde se věnuje intuitivní lukostřelbě. To se odrazila i na obalu, na němž je vyfotografována s lukem.

Nahrávka Gaia je první, kterou Radůza napsala skutečně pro kapelu. Josef Štěpánek (kytara), David Landštof (bicí) a Jan Cidlinský (baskytara) tvoří s písničkářkou pevně propojený celek. V této sestavě hrají dva roky a natočili spolu živé album Ocelový město. V aktuálním programu mají staré písně z prvních alb Radůzy, něco z nové nahrávky i úplně nové skladby.

Hostem na desce Gaia je v duetu Babylonská věž Aneta Langerová. "Spolupráce vznikla náhodou, napsala jsem pro ni píseň, ale řekli jsme s, že na její desku se to nehodí, tak to natočíme na mojí. Jenže jsem napsala tolik písniček, že jsme tuhle vyřadily. Ale hrozně jsem si chtěla s Anetou zazpívat a připadlo mi, že ten její andělský témbr se hodí do Babylonské věže," řekla Radůza.

Písně Skalák a Tenkrát v ráji Radůza napsala pro připravovaný film scenáristy Josefa Urbana Tenkrát v ráji, který vypráví o horolezci Josefu Smitkovi, jenž na sklonku 2. světové války skončil v koncentračním táboře. "O herecké účasti neuvažuju, kdybych tam mohla třeba někde hrát do klobouku na nádraží, tak proč ne, ale o obsazení neškemrám," uvedla Radůza, která se objevila například ve filmu Kráska v nesnázích.

Symbolické křty alba se uskuteční v rámci probíhajících koncertů. Pražské křty budou v Malostranské besedě 27. a 28. března. "Pozveme si mužskou část tuchoměřického sboru Lafolia, který zpívá ve skladbě Panna Orleánská, a jednáme s Anetou Langerovou, zda bude mít volný termín," podotkla.

Radůza navštěvovala konzervatoř, obor zpěv a skladba - sekce pop music. Soukromě také studovala vážnou hudbu. V roce 2004 obdržela hned tři ocenění Anděl jako zpěvačka roku, objev roku a v žánrové kategorii.

Pro koncertní vystupování Radůzu objevila Zuzana Navarová. V roce 2001 ji vyšlo debutové album Andělové z nebe. Čtyřicetiletá zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, harmonikářka a hudební skladatelka má na kontě vedle osmi řadových alb pohádku pro děti o Mourince a Lojzíkovi a několik divadelních scénářů. Píše i pro kladenské divadlo Lampion veršovanou pohádkovou hru pro děti a uvažuje o druhém dílu knižní publikace Čáp nejni kondor.