Na nich jsou zachyceni také u příležitosti letošního výročí minulí i současní zaměstnanci divadla v cyklu Legendy. Jsou mezi nimi herci či režiséři, kteří známou pražskou scénou prošli, jako třeba Jiří Bartoška, Jan Přeučil, Jana Preissová, Václav Vašák, Jakub Žáček či Miloslav König. Lóži pojmenovanou po bývalém českém prezidentovi a dramatikovi s Divadlem Na zábradlí úzce spjatým výtvarně zpracovala Vendula Chalánková.

Inscenace Jana Mikuláška Persony vychází z obsáhlého díla Ingmara Bergmana, tvůrce pěti desítek filmů a více než 120 divadelních inscenací. V podání osmi herců Divadla Na zábradlí (Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Petra Bučková, Barbora Bočková, Jiří Vyorálek, Jakub Žáček a Vojtěch Vondráček) se v blíže neurčitém prostoru odehrávají zhuštěná dramata, s každým novým příchozím startuje i nový příběh - střídají se tváře, osudy, příběhy i nálady.

"Už delší dobu jsme plánovali vytvořit inscenaci, která by byla inspirována celoživotním dílem některého z našich oblíbených autorů, chtěli jsme se opřít o silnou a bohatou předlohu, se kterou bychom mohli svobodně zacházet," uvedl k výběru námětu Jan Mikulášek. Dalším důvodem bylo také podle něj to, že Bergmanova tvorba má jednoznačně divadelní charakter, jeho bolestné příběhy jsou komorní, sevřené, herecký výraz zde hraje naprosto klíčovou roli. Neméně důležitou motivací bylo i stoleté výročí Bergmanova narození.

Divadlo Na zábradlí slaví v prosinci 60 let od svého založení. První premiéra se konala 9. prosince 1958. Představení Kdyby 1000 klarinetů nazvali tvůrci leporelem s písničkami. Režii měl Antonín Moskalyk, hudbu napsali Jiří Šlitr, Jaroslav Jakoubek, Vladimír Vodička, texty Ivan Vyskočil a Jiří Suchý; tři poslední patřili k zakladatelům divadla. V divadle působila plejáda významných hereckých osobností. Od sezony 2013/2014 stojí v čele divadla Petr Štědroň, Dora Viceníková a Jan Mikulášek, jejichž směřování inklinuje k nepravidelné dramaturgii a k autorskému divadlu.